Nieuws

2022 voor Gasvrij Gorecht

Geplaatst op 21 februari 2022

Een nieuw jaar met nieuwe plannen en ideeën. Dat geldt ook voor Gasvrij Gorecht. Wat gaan we dit jaar doen? En wat betekent dat voor u als bewoner?

Overstappen op inductie

In 2022 kunnen alle bewoners van Gorecht-Noord die nog koken op gas gratis overstappen op inductie. U ontvangt hier allemaal een brief over. Dat doen we in een aantal groepen. Dan krijgen leveranciers niet te veel opdrachten in 1 keer. Heeft u de brief ontvangen, maar wilt u liever wachten? U kunt het inductietoestel tot en met 31 december 2022 aanvragen.

Verbeteren van woningen

Woonzorg Nederland is na instemming van de huurders gestart met het verbeteren van huurwoningen. Onder andere door gevelisolatie, dubbel glas, dakisolatie en goede ventilatie besparen bewoners na de verbetering gas en dus ook geld. Zeker nu gas zo duur is. Lefier, Groninger Huis en De Reensche Compagnie maken hiervoor ook plannen die zij eerst voorleggen aan de huurders.

Huiseigenaren kunnen gas besparen door te isoleren. Vaak kunt u al met kleine maatregelen veel energie en dus ook geld besparen. We horen van huiseigenaren graag hoe Gasvrij Gorecht kan helpen met het verbeteren van de koopwoningen. Heeft u ideeën? Laat het ons weten! Denk bijvoorbeeld mee in het buurtteam huiseigenaren. U kunt u aanmelden door te bellen naar 06 15 57 50 22 of door te mailen naar info@gasvrijgorecht.nl.

Het warmtenet

We begrijpen dat u veel vragen heeft, ook door negatieve nieuwsberichten over warmtenetten. Voor ons staat de betaalbaarheid en de zekerheid van warmte voorop. In 2021 is gewerkt aan het ontwerp voor het warmtenet: een warmtering. Dit is een warmtenet met meerdere warmtebronnen. ESKA zal dus niet als enige warmte leveren. In de eerste helft van 2022 werken we deze warmtering verder uit: welke andere warmtebronnen gaan we gebruiken? Hoe zorgen we dat bewoners altijd warmte krijgen? Wat gaat het kosten? In de tweede helft van 2022 willen we alle bewoners een concreet voorstel doen. We kunnen dan meer vertellen over de warmtering, de eventuele aanpassingen in uw woning en andere veranderingen en wat het u kost om aangesloten te worden.

Moet iedereen meedoen?

Als bewoners kiest u zelf of u aangesloten wilt worden. Voor huurders geldt dat minstens 70% van de huurders moet instemmen. Als 70% (of meer) van de huurders toestemming geeft, worden alle huurders aangesloten op de warmtering. Als huiseigenaar kiest u zelf of u aangesloten wilt worden op de warmtering. Voor huiseigenaren geldt dat minstens 50% van de straat moet instemmen. Als minder dan 50% van de straat toestemming geeft, wordt de warmtering in die straat niet aangelegd.

Bespaarboxen voor huiseigenaren

In 2022 willen we alle huiseigenaren extra helpen en bieden we u een bespaarbox aan. Daarin zitten bijvoorbeeld LED-lampen, tochtstrips en radiatorontluchters. Spullen waardoor u minder gas en/of stroom hoeft te gebruiken en warmte beter in huis houdt.

Het Energieloket

Er zijn veel verschillende subsidies beschikbaar om te verduurzamen. Ook in de gemeente Midden-Groningen. Wilt u weten van welke subsidie u gebruik kunt maken? Het Energieloket geeft hier informatie over. Ga naar www.regionaalenergieloket.nl/midden-groningen

Meer berichten