Nieuws

Ad is gasvrij!

Geplaatst op 17 februari 2021

Ad Vermeulen: “We moeten van het gas af en dat moet zo snel mogelijk gebeuren. We hebben allemaal schade aan de woning door aardbevingen. Het gaat in Groningen niet zo goed door de aardbevingsproblematiek. Er moet een alternatief komen.”

Ad Vermeulen is gepensioneerd en woont in De Dreven aan de Amberboomweg. Hij is al jaren van het gas af. Hij vertelt ons waarom hij van het gas af is gegaan en wat hij allemaal hiervoor heeft gedaan.

Hoe is Ad begonnen met het aardgasvrij maken van zijn woning?

“Na 16 jaar was onze cv-ketel toe aan vervanging. Doordat deze vervangen moest worden, zijn we wat verder gaan kijken naar mogelijkheden om van het gas af te komen. Ik heb toen zonnepanelen aangeschaft. We hebben er nu 26 stuks op het dak liggen. Verder koken we al jaren op inductie. Daarnaast heb ik een warmtepomp aangeschaft. Dat leek mij een goede investering, want onze woning is goed geïsoleerd en we hebben vloerverwarming beneden. Ik heb een berekening laten maken van wat een warmtepomp aan kan qua volledige vloerverwarming en dat viel goed uit. De isolatiewaarde is hoog genoeg. Het is alleen jammer dat we niet het gehele huis kunnen verwarmen met behulp van de warmtepomp. Dat komt doordat we boven geen vloerverwarming hebben en de warmtepomp kan geen normale verwarming verwarmen.”

Ad heeft vroeger zelf in de koeltechniek gezeten, dus hij weet er het een en ander vanaf: “Ik ken de systemen en weet daardoor welke echt goed zijn. Vandaar de keuze voor de warmtepomp. Dit is een luchtwatersysteem dus in principe geen buizen die in de grond zitten en geen warmte uit de grond. Dit systeem haalt de warmte gewoon uit de lucht.”

De kosten

De kosten zijn volgens Ad wel hoog, maar met de subsidiemogelijkheden die er nu nog zijn, kon hij alles wel goedkoper laten uitvoeren. “Voor een warmtepomp systeem zit je zo op een 8000 tot 9000 euro, misschien wel 10.000 als je de installatie ook erbij telt. Qua onderhoud valt het mee, vergelijkbaar met een airco, daar hoef je ook bijna niks aan te doen. Voor 1600 euro heb je een hele goede nieuwe cv-ketel. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de subsidieregeling van de SNN waarbij je tot 4000 euro subsidie kunt aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Hier kun je gebruik van maken als je vastgestelde bevingsschade hebt van 1000 euro of meer. Op de warmtepomp was destijds subsidie en ook hier heb ik gebruik van gemaakt. Je moet altijd goed kijken waar je tegemoetkoming of subsidies vandaan kunt halen. Hierdoor kon ik de investering doen. Ik ben nu met pensioen en wilde lagere lasten hebben. Dat heb ik nu, want ik betaal bijna niks aan gas en licht. De gasmeter is ook verwijderd. Zelfs op de pelletkachel zat een beetje subsidie.”

Hybride auto

Naast deze maatregelen heeft Ad ook een plug-in hybride auto die stroom verbruikt: “Ik was één van de eersten die hiermee reed. Hier gaat ook 1000 kilowatt per jaar in. Als ik een volledig elektrische auto aanschaf, ben ik nog meer kwijt aan stroom. Zoveel zou ik niet kunnen opwekken. We moeten kijken hoe we hier mee omgaan. Met de salderingsregeling kom ik ongeveer op 0 uit en dat is natuurlijk mooi.” De salderingsregeling houdt in dat de energieleverancier wettelijk verplicht is de stroom die je terug levert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Alleen over je netto verbruik (afgenomen stroom minus teruggeleverde stroom) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.

Oplossing voor de wintermaanden

Voor de wintermaanden wil Ad nog een goede oplossing vinden, want dan gebruikt de warmtepomp nogal wat stroom, terwijl hij in de zomermaanden stroom terug levert. “Door veranderende regels krijg je straks weinig terug voor het leveren van stroom en in de wintermaanden moeten we wel meer stroom gaan betalen. Ik denk nu na over hoe ik in de wintermaanden nog iets bij kan zetten. We hebben al een kleine pellet kachel, maar ik zou graag een kleine pellet kachel willen, die ook water kan verwarmen, zodat ik hiermee de kosten in de wintermaanden kan opvangen. Nog beter zou een waterstofgestookte cv-ketel zijn, dat is ook beter voor het milieu.”

Het is altijd voordelig om te investeren in energiebesparende maatregelen

“Omdat ik de zonnepanelen al vele jaren heb, heb ik de investering er al uit.” Ad had alles vrij snel voor elkaar, mede door zijn kennis van de systemen. De vloerverwarming lag er al en de warmtepomp kon hier zo op. “De installatie viel bij ons mee. Er moest wel het één en ander omgelegd worden. Zo heb je een buitenunit en binnen komt een grote unit met 280 liter warm water voor het douchen en de rest. Ik vang ook water op. Onder de vloer heb ik 1000 liter water liggen, dat ik gebruik voor het sproeien van de tuin en het wassen van de auto. Als ik iets omzet kan ik ook nog het toilet hiermee spoelen. In de zomermaanden heb ik dus een voorraad. Afgelopen jaar is het voor het eerst voorgekomen dat er 1000 liter op was in de droge periode, terwijl dit toch echt behoorlijk gebruikt wordt. De opvang van regenwater  is gewoon erg belangrijk. In België hebben ze een 3000 tot 4000 liter tank liggen en daar vangen ze regenwater mee op. Als er dan in de zomermaanden een tekort is, dan kun je daaruit putten. Toiletten worden ook daarmee gespoeld. Dat is vele malen beter. Dat zouden ze in Nederland ook moeten doen.” Ad is positief over het project Gasvrij Gorecht. “Hierbij wil ik wel benadrukken dat er een groot verschil is tussen de verschillende woningen. Ik woon in een vrij grote vrijstaande woning. Het heeft niet zoveel zin om hier een warmtenet aan te leggen. Als je in een wijk woont met bijvoorbeeld rijtjeswoningen die vlak aan de straat zitten, dan is het aansluiten op een warmtenet een hele goede zaak. Dat is anders bij grote woningen op vrijstaande kavels. Hier is het rendement minder.” Ad raadt iedereen aan zo snel mogelijk van het gas af te gaan. “Nu zijn er nog allerlei regelingen en voordelen, zeker op zonnepanelen. Als de salderingsregeling er af gaat, dan wordt het een duurdere investering.” Ad vindt het wel een voorwaarde dat de kosten die eventueel doorberekend worden helemaal transparant zijn.

Meer berichten