Nieuws

De heer Bruins kookt al een tijd op inductie

Geplaatst op 30 maart 2021

De heer Bruins: “Het verschil tussen koken op gas en koken op inductie is niet groot”

Vanuit Gasvrij Gorecht krijgt u de mogelijkheid om gratis over te stappen op inductie. Niet iedereen is bekend met koken op inductie. Daarom hebben we de heer Bruins, een bewoner van Gorecht-Noord, gevraagd naar zijn ervaringen. Hij kookt namelijk al op inductie.

De heer Bruins is 74 jaar en al een tijdje met pensioen. In zijn werkzame leven was hij loodgieter en cv-monteur. “Dat heb ik 45 jaar met veel plezier gedaan. Nu ik met pensioen ben, kan ik meer van mijn vrije tijd genieten. In de zomermaanden sta ik graag op de camping in Meerwijk”, aldus Bruins. 

Waarom inductie?

Bewoners van Gorecht-Noord kunnen straks gratis over op koken op inductie. Bruins is al eerder overgestapt. We vroegen hem waarom: “In eerste instantie ben ik van gas overgestapt naar koken op inductie om kosten te besparen. De flat waar we wonen heeft een gasmeter. Wij vonden de vaste lasten en de btw die we betaalden op gas veel te hoog. Dit kostte ons veel geld per maand.”

Het bevalt goed

Bruins is erg tevreden over de overstap: “Het koken op inductie bevalt ons heel erg goed. Het was wel even wennen wanneer je gas gewend bent. Normaal gesproken brand je direct je vingers wanneer je het gas aansteekt. Bij inductie duurt het even voordat het plaatje warm is”.

En de pannen?

Koken op inductie werkt anders dan koken op gas. Dat betekent dat sommige pannen op inductie niet goed werken*. Bruins: ”Wij hebben de meeste pannen wel vervangen. Sommige pannen die we hiervoor hadden waren ook geschikt voor inductie. De pannen die we nu hebben kunnen in de vaatwasser, maar wij wassen ze liever met de hand af”.

*Gelukkig is vervanging van pannen niet altijd nodig. Veel pannen zijn geschikt om mee te koken op inductie. U kunt de bodem van een pan testen met een magneet. Blijft de magneet goed aan de bodem plakken? Dan kunt u de pan ook gebruiken voor koken op inductie.

Verschil is niet zo groot

Volgens Bruins is het verschil tussen koken op gas en koken op inductie eigenlijk niet zo groot. “Een voordeel van het koken op inductie is dat de keuken frisser blijft. Vroeger werd het vaak benauwd in de keuken door verbrand gas. Hier hebben we nu gelukkig geen last meer van”, aldus Bruins.

Aanbeveling

Tot slot voegt Bruins nog toe: “Ik zou het iedereen aanbevelen om over te stappen op inductie. Daarnaast is het veel duurzamer. Iedere bewoner is natuurlijk vrij in zijn of haar keuze, maar uiteindelijk zal de gaskraan in Groningen dicht worden gedraaid. Op lange termijn moeten we toch een keer overstappen. Daarnaast is het veel duurzamer.”

Meer berichten