Samen over op inductie

Inwoners van Gorecht-Noord kunnen gratis overstappen naar elektrisch koken op inductie. Dat is een belangrijke stap om aardgasvrij te worden. Gasvrij Gorecht vergoedt de kosten voor een nieuwe kookplaat of kookfornuis en het aanpassen van de meterkast tot € 1000 euro.

Leveranciers kunnen zichzelf aanmelden in 2021 en 2022. Bewoners kunnen ook leveranciers aandragen. Samen met gemeente Midden-Groningen heeft Gasvrij Gorecht een aantal eisen gemaakt voor de leveranciers. Alle leveranciers die aan de eisen voldoen, mogen meedoen. Bewoners kiezen dan zelf hun leverancier.

Ik ben bewoner

Kookt u nu op gas en woont u in Gorecht-Noord? Dan kunt u in 2021 en 2022 uw gastoestel inruilen voor een inductiekookplaat of inductiefornuis. U krijgt hiervoor een brief thuis. Wilt u liever geen inductie? Een andere elektrische kookplaat mag ook. Daarbij geldt de regel ‘oud voor nieuw’. Heeft u nu bijvoorbeeld een gastoestel met 5 pitten? U kunt deze dan inwisselen voor een inductietoestel met 5 pitten. Voor het vervangen van uw gastoestel krijgt u een vergoeding tot maximaal € 1.000. Dit is inclusief het aanpassen van de meterkast. Dat zal voor de meeste mensen genoeg zijn. Hogere kosten zijn voor eigen rekening, bijvoorbeeld als de meterkast verouderd is of u een luxer kooktoestel wilt aanschaffen.

Aanvragen

Aanvragen kan vanaf maandag 11 oktober 13.00 uur tot en met 31 december 2022 als u een hiervoor een brief thuis heeft gekregen. Nog geen brief ontvangen? Dan komt deze later in 2021 of 2022. Heeft u uw brief ontvangen, maar wilt u wachten met het inruilen van uw gastoestel? Dat kan. Wel moet u uw nieuwe inductietoestel aanvragen voor 31 december 2022.

Inductietoestel aanvragen

100 euro voor vervanging van pannen

Vanuit Gasvrij Gorecht krijgt u een waardebon van € 100 euro voor nieuwe pannen. De meeste pannen zijn geschikt voor inductie. Dat kunt u testen met een magneetje. Blijft het magneetje plakken aan de pan? Dan is deze geschikt voor inductie.

Meer vragen over inductie? Lees de ‘vraag en antwoord’ of mail naar info@gasvrijgorecht.nl

Ik ben leverancier

Bent u leverancier van inductie kooktoestellen? Dan komt u in aanmerking om nieuwe toestellen aan bewoners van Gorecht-Noord in Hoogezand te leveren. Het gaat om ongeveer 650 adressen van de 900 woningen in Gorecht-Noord. Als leverancier moet u de bewoners ook adviseren, de elektrische aansluiting voor het toestel regelen en het oude toestel (indien gewenst) afvoeren. Het kooktoestel moet dus werkend afgeleverd worden. Bewoners kunnen zelf hun leverancier kiezen. U kunt zich in 2021 of 2022 aanmelden om op deze lijst te komen. De gemeente sluit als budgethouder van Gasvrij Gorecht de overeenkomst voor de leveringen met een leverancier. Bij elk adres wordt een contract afgesloten met een leverancier. Dat regelt de gemeente.

Kwaliteitseisen

De gemeente controleert of de leverancier gekwalificeerd is. Er gelden een aantal basiseisen voor de leverancier. Zo moet u ingeschreven staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Voor samenwerkingsverbanden geldt dit voor zowel de hoofd- als onderaannemer. Alle apparatuur moet voorzien zijn van een CE-markering en heeft minimaal 2 jaar volledige garantie. Voor het installatietechnische gedeelte van de opdracht moet de uitvoering conform NEN1010 voor elektronische installaties uitgevoerd worden.

Afwijkingen

Bewoners mogen gemotiveerd voor een andere elektrische kookplaat kiezen, bijvoorbeeld keramisch i.p.v. inductie. Zij mogen tevens een grotere, luxere, uitgebreidere e.d. kookplaat kiezen tegen bijbetaling via de leverancier. Als leverancier brengt u het prijsverschil zelf in rekening bij de betreffende bewoner.

Tarieven

● De levering en installatie van de apparatuur inclusief eventuele benodigde aanpassing van de meterkast wordt werkend aan de bewoner opgeleverd.

● Uitgangspunten voor het tarief van de vervanging van gastoestellen zijn de kosten voor de levering van een nieuw toestel vergelijkbaar met de functies van het gastoestel inclusief advies, installatie en instructie.

● Het maximum tarief per adres is € 1.000 inclusief btw.

Aanmelden

Aanmelden als leverancier kan tot en met 31 december 2022.

Aanmelden als leverancier

Na het indienen beoordeelt de gemeente uw gegevens. Binnen 5 werkdagen ontvangt u per mail een goedkeuring of een afwijzing met motivering.

Vragen over de inductieregeling? Lees de ‘vraag en antwoord’ of mail naar info@gasvrijgorecht.nl