Nieuws

Fabels en feiten over Gasvrij Gorecht

Geplaatst op 2 september 2022

Op vrijdag 15 en woensdag 20 juli reed Gasvrij Gorecht met een ijscokar door Gorecht-Noord. Naast het uitdelen van gratis ijsjes, hebben we ook met veel bewoners over het project gepraat. We merken dat er veel verhalen rondgaan in de wijk over het project. Maar wat zijn nu feiten, en wat zijn fabels?

“ESKA is overgenomen door Italianen. Daardoor kan ESKA zomaar stoppen, waardoor wij in de kou komen te zitten.”

Fabel – ESKA is inderdaad overgenomen door het Italiaanse bedrijf RdM Group. Maar dit heeft geen invloed op de plannen van ESKA om de warmte voor de warmtering te leveren. ESKA heeft beloofd om minimaal 5 jaar lang warmte te leveren. Na deze 5 jaar kunnen zij besluiten om nogmaals 5 jaar warmte te leveren. Dit staat ook in de samenwerkingsovereenkomst die door alle partijen ondertekend is.

“Voor een huiseigenaar kost het € 18.000,- om aangesloten te worden op de warmtering.”

Fabel – Het is nog onduidelijk wat het voor een huiseigenaar kost om zich te laten aansluiten op de warmtering. We doen op dit moment onderzoek naar de kosten van de warmtering. Dat delen we graag met u tijdens de bewonersbijeenkomst in november.

“Als er geen tweede bron wordt gevonden voor de warmtering, is er een kans dat we in de kou komen te zitten.”

Fabel – De warmtering moet goed werken en betrouwbaar zijn. Daarom zijn we op zoek naar een tweede warmtebron. Deze warmtebron zal de warmte voor de warmtering leveren op momenten dat ESKA deze warmte niet kan leveren, bijvoorbeeld wegens een storing of onderhoud. Als we geen tweede warmtebron vinden, komt er geen warmtering.

“Ik ben verplicht om me te laten aansluiten op de warmtering.”

Fabel – We verplichten huiseigenaren nooit om zich aan te laten sluiten op de warmtering. U mag zelf kiezen of u zich wilt laten aansluiten. Wanneer 50% (of meer) van de huiseigenaren van Gorecht-Noord zich wil laten aansluiten op de warmtering, kunnen we de warmtering aanleggen. Wanneer minder dan 50% van de huiseigenaren zich wil laten aansluiten op de warmtering, leggen we de warmtering niet aan.

“Ik moet nu kiezen of ik mijn woning wil aansluiten op de warmtering.”

Fabel – Op dit moment doen we nog meerdere onderzoeken naar de warmtering. Denk hierbij aan het onderzoek naar de tweede bron, en het uitzoeken van de kosten. Pas wanneer we hier meer over weten kunt u uw keuze aan ons doorgeven. We zullen u dan eerst alle benodigde informatie geven. Zo weet u precies waar u mee instemt. We hopen dat we in het najaar deze informatie met u kunnen delen.

“Als ik wil overstappen op inductie, moet ik mij voor 1 januari 2023 aanmelden.”

Feit – Aanmelden kan tot en met 31 december 2022. U kunt ervoor kiezen om uw inductietoestel later uit te kiezen en te laten plaatsen door de door u gekozen leverancier. Het is dus niet zo dat u voor het einde van 2022 al een inductietoestel in huis moet hebben.

“Ik kan niet overstappen op inductie omdat het elektriciteitsnet van Enexis het niet aankan als alle bewoners van Gorecht-Noord overstappen.”

Fabel – U kunt nog steeds overstappen op inductie. Het klopt dat we meer stroom gaan verbruiken, doordat veel bewoners via Gasvrij Gorecht overstappen op inductie. Dit kan problemen geven op het elektriciteitsnet. Om dit voor te zijn zoekt Gasvrij Gorecht nu samen met Enexis naar een geschikte oplossing.

Meer berichten