Nieuws

Hoe staat het met de warmtering?

Geplaatst op 4 juli 2022

We werken hard aan het ontwerp van de warmtering. Eerst moet helemaal duidelijk zijn hoe de warmtering eruit komt te zien, hoe woningen en warmtebronnen aangesloten worden en wat alles gaat kosten. Pas als we dat allemaal weten, vragen we u of u aangesloten wilt worden. En pas als genoeg mensen mee willen doen, gaan we de warmtering ook aanleggen. Tot die tijd gaat er geen schop in de grond.

In 2050 verwarmen we in Nederland onze huizen zonder aardgas. Dat is beter voor onze veiligheid en ons milieu. Het kabinet heeft besloten te stoppen met gaswinning in Groningen. Dat zorgt voor aardbevingen. Het verbranden van aardgas is ook slecht voor het milieu. Gas uit het buitenland is duur en maakt ons afhankelijk van landen zoals Rusland. In Hoogezand is de meest voordelige andere keuze een warmtering omdat we gebruik kunnen maken van de restwarmte van kartonfabriek ESKA. Deze warmtering biedt u de mogelijkheid om uw huis over een paar jaar op een andere en duurzamere manier te verwarmen. Dankzij de subsidie die we voor dit project hebben ontvangen (Nationaal Programma Groningen), is het voor u als bewoner aantrekkelijker om over te stappen op de warmtering.

Waar staan we nu?

Op dit moment werken we alle onderdelen van de warmtering uit. Stap voor stap kijken we hoe we woningen het beste kunnen aansluiten, wat daarvoor nodig is en wat dat kost. Dat verschilt per gebouw en soms zelfs per woning. We hebben daarom een aantal gebouwen en woningen bekeken. Als het ontwerp van de warmtering af is, weten we wat het aansluiten gaat kosten. Dan weten we ook wat dat voor u betekent. We verwachten u hier dit najaar over te kunnen informeren.

Goede prijs en zekerheid over warmte

In het ontwerp van de warmtering nemen we een aantal belangrijke voorwaarden mee. De drie belangrijkste voorwaarden zijn:

  • een groot gedeelte van de bewoners moet akkoord gaan
  • de prijs moet onder de aardgasprijs zitten
  • de zekerheid dat u altijd warmte krijgt

Bij de huurders moet meer dan 70% akkoord gaan. Bij huiseigenaren is dat 50%. We willen dat u altijd warmte krijgt. U mag niet in de kou komen te zitten. De levering van warmte moet net zo betrouwbaar zijn als de levering van gas nu. Daarom hebben we naast de restwarmte van de kartonfabriek van ESKA nog een aantal andere warmtebronnen onderzocht. Na de zomer weten we welke warmtebronnen het meest geschikt zijn. Deze warmtebronnen nemen we mee in het ontwerp van de warmtering.

Excursie naar Groningen en modelwoning

Eind juni gaan we met bewoners uit de buurtteams van Gasvrij Gorecht in Groningen kijken hoe een warmtenet werkt. Daar zijn al huizen aangesloten op warmtenet. We willen dat later dit jaar ook in Gorecht-Noord laten zien. U kunt dan komen kijken in een modelwoning in de buurt.

Meer berichten