Nieuws

Hoe werkt de warmtering?

Geplaatst op 2 maart 2023

Op zaterdag 10 december gingen inwoners van Gorecht-Noord op bezoek bij kartonfabriek ESKA. Met een oude bus van het Busmuseum Hoogezand werden de inwoners naar ESKA gebracht. Hier kregen zij een rondleiding door de fabriek. Natuurlijk was er ook ruimte om vragen te stellen. Want hoe kan ESKA straks warmte leveren voor de warmtering? En hoe werkt de warmtering?

Karton van ESKA, een uniek product

Wereldwijd heeft iedere woning karton van kartonfabriek ESKA in huis. In de vorm van een spel, een boek of een verpakking. Dat karton wordt gemaakt in Hoogezand en Sappemeer. Al meer dan 140 jaar. ESKA ontwikkelde daarvoor verschillende machines. Eén van die machines is de KM8. Dat staat voor kartonmachine 8. Deze machine maakt karton. Daarbij komt veel warmte vrij. Met die warmte willen we vanaf 2024 de woningen in Gorecht-Noord verwarmen. Hiermee besparen we 1,2 miljoen kuub aardgas per jaar.

De warmtecentrale

Bij het maken van karton komt veel warmte vrij. Deze warmte vangen we op in de warmtecentrale. Hiermee verwarmen we het water voor de warmtering. Als ESKA stil ligt, verwarmen we het water met groen gas. Hierdoor bent u altijd zeker van duurzame warmte. Via geïsoleerde buizen brengen we het warme water naar de woningen in Gorecht-Noord. Het water gaat vervolgens weer terug naar de warmtecentrale. Daar warmen we het opnieuw op. Zo ontstaat de warmtering.

De warmteketel

Wanneer u meedoet met de warmtering wordt uw cv-ketel vervangen door een warmteketel. Hiermee kunt u zelf de temperatuur in huis regelen. De warmteketel levert warm water. Doordat er telkens nieuw warm water door de warmteketel stroomt raakt het warme water niet op.

Wie levert de warmte?

Waterbedrijf Groningen wordt uw nieuwe warmteleverancier. De kosten voor warmte hangen af van uw verbruik. De prijs van warmte uit de warmtering is altijd lager dan de prijs van aardgas. Dat is de afspraak. Zo is de warmtering goed voor het klimaat, Groningen én uw portemonnee.

Komt de warmtering er sowieso?

Begin 2023 vragen wij alle huurders of zij meedoen aan de warmtering. De warmtering komt er als 70% van de huurders ja zegt tegen het aanbod. Daarna vragen wij de huiseigenaren ja of nee te zeggen. De warmtering voor huiseigenaren komt er als meer dan de helft ja zegt.

Animatievideo

Bent u benieuwd hoe de warmtering werkt? We hebben een video gemaakt met uitleg over de warmtering. U kunt de video bekijken door hier te klikken.

Meer berichten