Nieuws

Hoe werkt inductie?

Geplaatst op 18 januari 2021

Planning

Kookt u op gas? Dan krijgt u vanuit het project Gasvrij Gorecht de mogelijkheid kennis te maken met inductie en om gratis over te stappen. Dit betekent dat u uw huidige kookplaat of kooktoestel gratis kunt laten vervangen voor ongeveer hetzelfde toestel, maar dan op inductie. Dit is een eerste stap naar een aardgasvrije toekomst.

We zijn nu aan het kijken wanneer we dit mogelijk kunnen maken voor huurders en woningeigenaren. Voor sommige huurders zal de overstap tegelijk plaats vinden met de energiezuiniger maken van de woning. En voor huurders geldt dat 70 procent van de huurders het hier mee eens moet zijn om de overstap mogelijk te maken.

Koken op inductie

Niet iedereen is bekend met inductie. We willen u daarom graag kennis laten maken met deze duurzame manier van koken. Een workshop ‘Koken op inductie’ is door corona nu niet mogelijk. We denken nu na over hoe we dit wel op een veilige en leuke manier kunnen organiseren.

Uitleg inductie

Hoe werkt inductie eigenlijk? Een inductiekookplaat werkt op stroom en maakt gebruik van magnetische velden. Die magnetische velden worden opgewekt door spoelen in de kookplaat. Spoelen zijn in rondjes gewikkelde koperdraden. Door stroom door zo’n spoel te laten lopen, ontstaat een elektromagnetisch veld. De bodem van een inductiepan wordt in zo’n magnetisch veld warm. De kookplaat zelf wordt dus niet warm, behalve door de warmte van de pan zelf.

Pannen

Veel pannen zijn geschikt om te koken op inductie. Voor inductie is het belangrijk dat een pan een metalen en vlakke bodem heeft. U kunt zelf testen of uw pannen geschikt zijn. Hou hiervoor een magneet tegen de onderkant. Als de magneet blijft plakken aan de pan, dan is de pan geschikt om te koken op inductie. Daarnaast heeft een inductiepan bij voorkeur een dikke bodem. Die trekken minder snel krom en verdelen de warmte het best naar de rest van de pan. De pannen die niet werken op inductie moet u zelf vervangen. Hiervoor krijgt u een tegemoetkoming in de kosten.

Voordelen

U kunt vanaf dit jaar vrijwillig overstappen over koken op inductie. Wij nemen hierover contact met u op. Een aantal voordelen van het koken op inductie is:

  • Het koken op inductie is snel. De pan wordt snel warm. Net als bij gas reageert een inductiekookplaat ook meteen op het hoger of lager zetten.
  • Het koken op inductie is hygiënisch. De kookplaat is makkelijk schoon te maken met een doekje.
  • Het koken op inductie is veilig, want er is geen open vuur.
  • Het koken op inductie zorgt voor schonere lucht. Bij koken op gas wordt gas verbrand en daarbij kunnen schadelijke gassen vrijkomen. Dat is bij inductie niet het geval.
  • Koken op inductie is beter voor het milieu. Door te koken op inductie kunnen we het gebruik van aardgas verminderen.

Vragen

Wanneer u nog vragen heeft over koken op inductie, dan kunt u deze mailen naar info@gasvrijgorecht.nl. Wanneer u liever de vragen telefonisch stelt, kunt u bellen naar de gemeente op (0598) 37 37 37. Als huurder kunt u ook contact opnemen met uw verhuurder.

Meer berichten