Hoe wordt men ergens anders Gasvrij?
Gasvrij worden, dat is het doel van Gasvrij Gorecht. Wij willen dat bereiken door energie te besparen en over te stappen op een warmtenet. In andere delen van Groningen en Nederland gebruiken ze weer andere manieren om gasvrij te worden.
Wijnjewoude
In Wijnjewoude in Friesland wil men aardgas vervangen door groen gas. Want groen gas is een stuk beter voor het milieu. Het project begon in 2020. Het is de bedoeling dat in 2028 alle 841 woningen en 59 bedrijven in Wijnjewoude aardgasvrij zijn.
Het aanleggen van een warmtenet is in het plattelandsdorp geen goede oplossing. Dit komt doordat er geen warmtebron in de buurt staat. Daarnaast is all electric (volledig elektrisch) verwarmen lastig door de vele oude woningen. Woningen moeten veel beter geïsoleerd worden om all electric verwarmen mogelijk te maken. Bij oude woningen is dat een stuk lastiger.
Daarom is gekozen voor groen gas. Het groene gas wordt gemaakt met behulp van een mestvergister. Deze vergister kan uit de mest van de boeren in Wijnjewoude ongeveer 1 miljoen m3 groen gas per jaar maken. Genoeg voor het hele dorp. Voor het overstappen van aardgas naar groen gas is het niet nodig om nieuwe gasleidingen te leggen. De leidingen die nu gebruikt worden voor aardgas kunnen ook gebruikt worden voor groen gas. Net als bij Gasvrij Gorecht wil men ook in dit project het gasverbruik verminderen. Hoe minder gas er nodig is, hoe minder groen gas er gemaakt hoeft te worden. Bewoners zijn daardoor minder geld kwijt aan de energierekening.
Loppersum
Het tweede voorbeeld komt uit Loppersum. Dit project bestaat uit twee delen, namelijk het besparen van energie en de aanleg van een warmtenet.
Bewoners krijgen in het eerste deel advies over hoe zij in huis energie kunnen besparen. Dat kan bijvoorbeeld door te isoleren. Het project vergoedt een deel van de verbeteringen. Voor de overige kosten kunnen bewoners die dat willen een renteloze lening afsluiten.
Het tweede deel is de aanleg van een warmtenet. In Loppersum is gekozen voor een warmtenet. Dit warmtenet gaat uiteindelijk 60 woningen, een gemeentehuis, een hotel en een kerk verwarmen. Omdat er geen bestaande warmtebron in Loppersum is, wordt de warmte hiervoor opgewekt met zonnecollectoren. In de winter is er meer warmte nodig. Dan wil men ook een houtsnipperketel inzetten. Hierin worden houtsnippers verbrand die bij het snoeien door de gemeente overblijven.
Garyp
Het dorp Garyp in Friesland is al een aantal jaren bezig met duurzaamheid. Zo is er in 2017 een zonnepark vlakbij het dorp geplaatst. Dit park levert voldoende groene stroom voor de woningen in Garyp. Ook in dit dorp wil men nu van het aardgas afstappen. Voor 2024 moet 80 tot 90 procent van alle woningen aardgasvrij zijn. Doordat het zonnepark voldoende stroom levert om de woningen te verwarmen, is dit voor Garyp de beste oplossing om van het gas af te gaan.
Om woningen elektrisch te verwarmen zijn er veel mogelijkheden. Bewoners kunnen hierin zelf een keuze maken. De ene bewoner wil gebruikmaken van infraroodpanelen. Een andere bewoner wil gebruik maken van elektrische radiatoren. Daarnaast wil men ook in Garyp het energieverbruik verminderen door onder andere de woningen te isoleren.
Omdat er veel verschillende mogelijkheden zijn, werken ze bij dit project veel samen Aannemers, installateurs en adviseurs werken samen met de bewoners en lokale bedrijven.
Hoe is dat in Gorecht-Noord?
De drie bovenstaande voorbeelden laten verschillende manieren zien waarop woningen ‘van het aardgas af’ kunnen stappen, en waarom zij kiezen voor een warmtenet, all electric, of voor het gebruik van groen gas. Bij Gasvrij Gorecht kiezen we voor een warmtenet, omdat er een goede warmtebron in de buurt aanwezig is: de kartonfabriek ESKA.
Bij alle projecten is er niet alleen aandacht voor een alternatief voor aardgas, maar ook voor het verminderen van het energieverbruik. Want: hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig is om de woning warm te houden. Bij het project Gasvrij Gorecht passen we dit ook toe. Door over te stappen op inductie voor het koken en door woningen te verbeteren.