Nieuws

In gesprek met de wethouder

Geplaatst op 15 juni 2021

Op 20 mei kwamen Maarten Kluit (woningeigenaar in Gorecht-Noord), Mia Weikes (huurder in Gorecht-Noord) en Peter Verschuren (wethouder gemeente Midden-Groningen) samen. Zij gingen met elkaar in gesprek over het project Gasvrij Gorecht.

Na een korte kennismaking en een heerlijke kop koffie, kwam het gesprek al snel op het eerste onderdeel van het project: kook gas(t)vrij, de overstap op inductie koken. Nog niet alle huurders en woningeigenaren koken namelijk al op inductie. Mia Weikes: “Ik kan haast niet wachten, ik wil zo graag overstappen op inductie. Koken op inductie is veel veiliger dan koken op gas: geen zorgen over open vuur en gaslekken meer.”

ZORGEN

Dat betekent niet dat Mia geen zorgen heeft over andere onderdelen van het project. Dan gaat het  vooral om het warmtenet: “Komt mijn warme water uit de kraan en de douche straks ook van het warmtenet? Of moet er een boiler worden geplaatst in mijn woning? En wat gebeurt er wanneer ESKA geen warmte kan leveren?” Maarten Kluit vraagt zich af waar de leidingen komen te liggen. “Ik heb een oude woning, het maakt voor mij wel uit waar de leidingen voor het warmtenet komen te liggen.” Daarnaast vraagt Maarten hoe het aansluiten werkt: “Ik werk in de ICT. Ik vraag me af hoe lang ik zonder stroom en warmte zit wanneer ik aangesloten wordt. Voor mijn werk kan ik niet al te lang zonder stroom zitten.” We zijn nog niet zover dat we op alle vragen al antwoord kunnen geven. We nemen alle zorgen mee bij het uitwerken van het warmtenet. Peter Verschuren: “We zullen steeds blijven bekijken of een warmtenet de beste oplossing is. Blijkt bijvoorbeeld dat we geen goede back-up kunnen organiseren voor als ESKA geen warmte kan leveren, dan gaat het warmtenet niet door.”

KOSTEN

Verschillende bewoners geven aan zorgen te hebben over de kosten wanneer zij aangesloten zijn op het warmtenet. Zo ook Maarten en Mia. Mia: “Er zullen goede afspraken gemaakt moeten worden over wat bewoners betalen voor de warmte. Bewoners moeten het namelijk wel kunnen ophoesten.” Peter reageert: “Ook hier gaan we goede afspraken over maken. Voor het leveren van warmte via een warmtenet zijn speciale regels. Die staan in de warmtewet en zijn er ter bescherming van bewoners. We kunnen in het contract altijd meer eisen toevoegen. Extra voorwaarden die de bewoners nog beter beschermen.”

VERTRAGINGEN

Zowel Maarten als Mia zouden graag zien dat het project wat sneller zou verlopen. Beide geven aan al een tijd te wachten op bijvoorbeeld de overstap op inductie. Peter snapt dat: “Ik begrijp heel goed dat het voor de bewoners lang duurt. Helaas hebben we als gemeente te maken met regels. Die maken dat het uitvoeren van het project soms langer duurt dan we zouden willen. Daarnaast zorgt corona bij het project helaas ook voor vertraging.”

MEEDENKEN

Mia gaf aan graag persoonlijk contact te willen over het project: “Het liefst een vast aanspreekpunt, waar ik altijd terecht kan met mijn vragen en zorgen.” Ook zou ze graag fysiek samenkomen voor bijeenkomsten. Wegens corona kunnen de huurders die willen meedenken over het project nog niet samenkomen. Dat gaan we binnenkort wel organiseren. De woningeigenaren komen al wel digitaal samen om het project te bespreken. Volgens Maarten helpen de bewonersbijeenkomsten: “Je kunt dan echt meedenken met het project. En ik kan er met mijn vragen terecht. Ik zou daarom ook graag zien dat meer bewoners zich aanmelden voor de bewonersbijeenkomsten. Veel  deelnemers zijn positief en enthousiast over het project. Maar ook bewoners die er wat negatiever in staan, zijn nodig om het project in goede banen te leiden.”

Meer berichten