Nieuws

(Kerst)Recepten en energiebesparende kooktips

Geplaatst op 7 december 2022

Het afgelopen jaar hebben wij meerdere inductie kookworkshops georganiseerd. Tijdens de workshops kon u leren hoe een inductietoestel werkt en ondertussen lekkere recepten bereiden onder leiding van een professionele kok. Heeft u nog inspiratie nodig voor het kerstdiner? Wij hebben alle recepten die voorbij kwamen tijdens de workshops voor u op een rij gezet.

Energiebesparende kooktips

Tijdens de workshops gaven de koks ook meerdere energiebesparende kooktips. Zo kunt u gemakkelijk energie besparen tijdens het koken, door:
– Gebruik te maken van een eierkoker voor het koken van eieren.
– Een waterkoker te gebruiken voor het koken van pasta.
– Gebruik een rijstkoker voor het koken van rijst.
– Een deksel op de pan te plaatsen. Dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.
– Ingrediënten eerst een tijdje buiten de koeling op kamertemperatuur te laten komen.

Tom ka kai Soep

Ingrediënten:
– 450 ml kokosmelk
– 750 ml groentebouillon
– ½ stengel citroengras
– ½ verse rode peper
– 1 teen knoflook
– 1 cm gember
– ½ bakje shiitake of andere paddenstoelen uit het seizoen
– Sap van 1 limoen
– Eetlepel verse vissaus
– Gesneden koriander
– 1 Theelepel bruine suiker
– Bosje gesneden paksoi
– 100 gram kipfilet  

Bereidingswijze:
Verwarm eerst de groentebouillon. Doe vervolgens de kokosmelk in de pan en verwarm deze mee. Halveer de stengel citroengras en voeg aan de pan toe. Snijd de rode peper in dunne ringetjes en hak de teen knoflook fijn en voeg deze aan de soep toe. Doe de gember er in dunne plakjes bij. Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes en voeg toe. De kip in stukjes snijden in een apart pannetje afbakken. Liever een vegetarische soep? Laat de kip dan achterwege. Voeg het sap van de limoen, de eetlepel verse vissaus en theelepel bruine suiker toe. Voeg tot slot de gebakken kip toe en garneer de soep met de koriander en paksoi.

Spiesjes van kip en sesammarinade

Ingrediënten:
– 700 gram kippendij
– 1 bosje basilicum
– 1 tl sambal
– 1 tl sesamolie
– 1 ½ eetlepel chilisaus
– 1 tl sesamzaad
– 1 tl sesamzaad donker
– 2 eetlepels oestersaus
– Afgestreken theelepel komijnpoeder
– 1 tl sereh poeder
– 1 tl paprikapoeder

Bereidingswijze:
Snijd de kip in ongeveer 4 gelijke stukjes. Snijd de basilicum zeer fijn en meng de rest van de ingrediënten door elkaar. Marineer de kip hiermee. Rijg steeds ongeveer 100 gram aan de spiesen. Leg dit klaar voor gebruik. Bak dit in ongeveer 10 minuten af in een pan.

Restjes over?

Van restjes bami en stamppot kunt u gemakkelijk bitterballen maken. Voor stamppot andijvie bitterballen heeft u de volgende ingrediënten nodig:
– Restjes stamppot andijvie
– Paneermeel
– Bloem
– 1 losgeklopt ei
– Zonnebloemolie/frituurvet

Bereidingswijze:
Maak balletjes van de afgekoelde stamppot andijvie. Haal de balletjes vervolgens eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en de paneermeel. Herhaal dit tot alle restjes stamppot andijvie zijn verwerkt tot bitterballen. Bak of frituur de balletjes vervolgens in een pan.

Chocolade truffels met verschillende toppings

Ingrediënten:
– 250 gram roomboter
– Scheutje room
– 200 gram poedersuiker
– Spuitzakken (boterham/diepvries zakje)
– Caramelsiroop
– 3 soorten chocolade
– Cacaopoeder
– Hagelslag

Bereidingswijze:
Doe de roomboter in een schaal en sla luchtig met een mixer, voeg de poedersuiker en room en de caramelsiroop toe. Mix dit tot een gladde en luchtige massa. Spuit met de spuitzak ongeveer 3 cm lange strepen en plaats deze in de vriezer. Laat au bain-marie de verschillende chocoladesoorten smelten en haal daarna de vulling van de truffels uit de vriezer. Haal de vulling door de chocolade en laat ze in de cacao of hagelslag rollen. Verzamel in een schaal en plaats tot serveren weer in de vriezer.

De bovenstaande recepten zijn bedacht door Marcel van der Schaaf, Freelance kok (31 6 37113586)

Gebakken paddenstoelenbouillon met groene kruiden en kaastosti-croutons

Ingrediënten:
– 100 gram paddenstoelen
– ½ ui
– 1 teen knoflook
– 1 scheutje olie
– 5 dl groentebouillon
– ½ bosje verse lavas of selderij

Kaas tosti:
– 2 plakken casino brood
– 1 plak belegen kaas

Bereidingswijze paddenstoelen bouillon:
Snijd de paddenstoelen, uien en knoflook in kleine stukjes en bak ze aan in een hete koekenpan met een scheutje olie. Hak de kruiden fijn en voeg toe. Bak door totdat de paddenstoelen hun vocht loslaten. Schep de paddenstoelen over in een steelpan en verhit deze verder. Voeg de groentebouillon en de in stukken gesneden selderij of lavas toe en breng aan de kook. Voeg eventueel zout en peper toe.

Bereidingswijze kaas tosti/croutons:
Maak een tosti van het brood en de kaas. Maak de koekenpan schoon en bak de tosti om en om in een ingevette koekenpan. Bak door tot dat het brood een mooi kleurtje heeft gekregen en de kaas begint te smelten. Snijd de tosti in kleinere blokjes en leg klaar voor gebruik.

Schep de paddenstoelen bouillon in een soepkom en garneer met de kaascroutons.

Gebakken kippendij met BBQ saus en gesmolten feta

Stap 1
Ingrediënten:
– 2 kippendijen
– ½ dl olijfolie + een scheut voor het bakken
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 1 theelepel kerriepoeder
– 1 theelepel knoflookpoeder
– 1 theelepel zwarte peper
– 1 theelepel vleeskruiden

Bereidingswijze:
Wrijf de kip in met de olie en de door elkaar gemengde droge specerijen. Bak de kip om en om met een scheutje olie ca. 5 minuten aan in een koekenpan op middelhoge stand.

Stap 2
Ingrediënten:
– 2 gebakken kippendijen
– 1 dl BBQ saus
– 50 gram dunne plakjes feta

Bereidingswijze:
Bestrijk de BBQ-saus royaal over de gebakken kip in de koekenpan en bak nog even door. Beleg de kip met de dunne plakjes feta. Leg de kip nog even in de oven totdat de kip aan de buitenkant lekker knapperig begint te worden en de feta gesmolten is. Heeft u geen oven? Laat de kip dan in de pan zitten met een deksel erover totdat de feta gesmolten is.

Aardappelpuree

Ingrediënten:
– 200 gram vastkokende aardappelen
– 2 dl groentebouillon
– 50 gram roomboter
– 1 flinke scheut melk
– Zout en peper

Bereidingswijze:
Schil en was de aardappelen. Kook ze gaar in de groentebouillon en giet dit af. Druk de aardappelen een bol-zeef. Voeg boter en melk toe. Breng op smaak met zout en peper.

Winterwortel met komijn en knoflook

Ingrediënten:
– 200 gram winterwortel
– 4 dl groentebouillon
– ½ theelepel komijnpoeder
– 4 tenen knoflook
– Zout en peper

Bereidingswijze:
Snijd de winterwortel in dunne plakjes van ca. ½ cm. Kook ze beetgaar af in de kokende groentebouillon in ca. 3 minuten. Haal ze uit de bouillon en spoel dit koud. Leg klaar voor gebruik. Snijd de knoflook in dunne plakjes, bak ze zacht aan in een koekenpan. Voeg vervolgens de plakken wortel toe en bestuif dit met komijnpoeder. Bak door totdat de knoflook begint te verkleuren. Voeg zout en peper toe.

Opmaak en presentatie:
Verdeel de aardappelpuree op 2 borden, serveer de kip en groentes erbij.

Dorayaki (Japanse pannenkoekjes gevuld met chocoladepasta)

Ingrediënten (voor 6 pannenkoekjes):
– 2 eieren
– 3 eetlepels suiker
– 1 theelepel vanille extract
– 1 eetlepel honing
– 3 eetlepels bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 eetlepel water
– 1 theelepel olie met neutrale smaak + een beetje extra om mee te bakken
– 6 eetlepels chocoladepasta

Bereidingswijze:
Meng de eieren, suiker, vanille extract en honing met een garde in een mengkom. Roer dit mengsel goed door. Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en spatel dit met het ei/bloem mengsel door elkaar. Dek af met plasticfolie, zet dit 10 minuten in de koelkast. Het beslag moet nu iets gladder zijn. Roer het water erdoor. Zet een koekenpan op uw inductieplaat en laat de koekenpan langzaam warm worden. Doop een keukenrol in een beetje olie en wrijf de bodem van de pan in met de olie. Haal de overige olie weg. Maak met een pollepel een pannenkoekje van 8 cm. Wanneer het beslag begint te bubbelen, draai je hem om. Leg de pannenkoekjes op een bakplaat en bedek met een theedoek. Steeds de pan opnieuw invetten met een vettig papiertje. Doorgaan met het maken van pannenkoeken (je kunt ongeveer 6 pannenkoekjes maken).

Afwerking:
Schep steeds 2 eetlepels chocoladepasta in het midden op de 3 pannenkoekjes. Leg de andere 3 pannenkoekjes daar recht bovenop, druk ze aan de uiteindes vast.

De bovenstaande recepten zijn bedacht door Dennis Nolle.

Meer berichten