Nieuws

Koken op inductie, tips van kok Dennis

Geplaatst op 29 oktober 2021

Eind september zijn we begonnen met de gratis kookles voor koken op inductie. Kok Dennis Nolle geeft de kooklessen. Dennis kookt al jaren professioneel en privé op inductie. Hij vertelt u graag meer over zijn ervaringen met het koken en hoe het zit met de oude pannen.

Hoe bevalt het je zelf om op inductie te koken?

“Naast mijn werk kook ik thuis ook graag. Op een gasfornuis komt veel warmte van de vlam. Bij inductie komt er minder warmte vrij. Daarom heb ik gekozen voor een inductie kookplaat in huis.” Daarnaast werkt Dennis op plekken waar veilig koken belangrijk is en open vuur niet mag. Inductie is hier een goede oplossing. “Vooral de veiligheid spreekt me aan en de controle die je hebt. Wanneer je de pan van de inductieplaat haalt koelt het direct af. Zet je de pan weer op de plaat dan kan je gewoon weer verder met koken.”

Waar moet je op letten met je pannen als je die gebruikt op inductie?

“Vaak zijn de pannen die bewoners al hebben ook geschikt voor inductie. Je kunt een koelkastmagneetje gebruiken om de bodem van de pan te testen. Blijft het magneetje plakken, dan is de pan geschikt voor inductie. Als de magneet niet blijft plakken is de pan niet geschikt voor inductie.”

De meeste pannen kunt u dus ook op uw nieuwe kookplaat of fornuis gebruiken. Moet u toch een paar pannen vervangen? Vanuit Gasvrij Gorecht krijgen alle bewoners een tegemoetkoming van €100 waar u nieuwe pannen van kunt kopen.

Heb je nog tips voor het koken op inductie?

“Gebruik de turbostand voor het koken van water of bouillon. Hier kan geen waterkoker tegenop. Handvatten en stelen van de pannen worden praktisch gezien niet meer heet. Ovenwanten hoef je daarom alleen nog maar voor de oven te gebruiken.” Dennis heeft ook nog een leuke tip voor het bakken van een eitje. “Wanneer je snel wat wilt bakken op de inductieplaat kan je een theedoek tussen de pan en de plaat leggen. Hierdoor krijg je geen spetters op de plaat.” Dit kan je niet te lang doen, maar 5 minuten is geen enkel probleem.

Aanmelden voor kookworkshops

Wilt u graag meedoen met de kookworkshops? Dat kan. U kunt u aanmelden via onze website: https://gasvrijgorecht.nl/kookworkshop/

Meer berichten