Nieuws

Leren van ervaringen

Geplaatst op 22 februari 2021

In het televisieprogramma Radar van maandag 8 februari regende het klachten over collectieve warmtesystemen. Dat zijn systemen waarbij met dezelfde bron meerdere woningen worden verwarmd. Dat geeft u vast zorgen, en ons ook. Wat kunnen we ervan leren?

Wat zijn de klachten?

In de uitzending geven mensen aan dat het niet warm genoeg wordt en de energierekening veel te hoog is. Er waren ook veel klachten over het niet kunnen kiezen van een eigen leverancier. De contracten lopen vaak lang; soms wel 30 jaar. Tussentijds overstappen is niet mogelijk. Daarom doen energieleveranciers volgens Radar vaak niet hun best voor een goede service en een scherpe prijs.

De energieleveranciers houden zich volgens eigen zeggen aan de Warmtewet. Hierin wordt het gebruik van collectieve warmtesystemen geregeld. Radar vindt dat de Warmtewet bewoners onvoldoende beschermt en moet worden aangepast.  

Wat kunnen we hiervan leren?

Bij Gasvrij Gorecht maken we nu plannen voor een warmtenet. We nemen daarbij deze klachten als belangrijke lessen mee. In de Warmtewet staan de regels waar we ons in ieder geval aan moeten houden. We kunnen daarnaast zelf ook extra regels opstellen. We willen daarover afspraken maken met de mensen die praten namens de bewoners en met onze partners. Zo willen we extra afspraken maken over een warmtegarantie, over een alternatief voor als ESKA geen warmte kan leveren, over de keuze in energieleveranciers en over de tarieven.

WKO en warmtenetten

Het consumenten-televisieprogramma Radar van AVROTROS maakt een aantal documentaires over van gas af gaan. In de uitzending van 8 februari ging de uitzending over WKO-systemen. WKO staat voor ‘warmte- en koudeopslag’. Hiermee kun je in de zomer warmte in de grond opslaan om het in de winter te gebruiken. Een warmtenet kan deze warmte vervolgens via een buizenstelsel naar alle huizen brengen. Een WKO is dus een mogelijke warmtebron voor een warmtenet.

Uitzending gemist?

Heeft u de uitzending van AVROTROS Radar gemist? Terugkijken kan via de website van Radar: radar.avrotros.nl.

Meer berichten