Onderdeel

Kook gas(t)vrij

Kook gasvrij met inductie

Een belangrijk onderdeel van het project is het overstappen van koken op gas naar koken op inductie. Vanuit Gasvrij Gorecht heeft u de mogelijkheid gekregen om met behulp van een vergoeding over te stappen naar koken op inductie. Deze actie is op 1 mei 2024 geëindigd. 

Door inductieregeling wordt ± 16.000m³ aardgas bespaard

Alle bewoners in Gorecht-Noord die onder het projectgebied vielen kregen in 2021, 2022 en 2024 de mogelijkheid om (gratis) over te stappen van koken op gas naar koken op inductie. Veel bewoners hebben van deze €1000,- subsidie gebruik gemaakt. In totaal hebben 70% van de bewoners zich aangemeld voor een inductietoestel. Dit betekent niet dat alle andere bewoners nog op gas koken. In het afgelopen jaar bleek namelijk dat een groot deel van de bewoners al zonder gas kookt. Doordat zo’n groot deel van de bewoners is overgestapt op inductie wordt zo’n 16.000m³ aardgas bespaard.

Hieronder kunt u per groep bewoners zien hoeveel procent zich heeft aangemeld:

  • Huiseigenaren: 43%.
  • Huurders van Groninger Huis: 74%.
  • Huurders van Lefier: 82%.
  • Huurders van Woonzorg Nederland: 98%.
  • Bij De Reensche Compagnie kookten bewoners al elektrisch.

Vertraging leverancier

Heeft u zich aangemeld voor inductie maar nog niets gehoord van de door u gekozen leverancier? Wegens de grote hoeveelheid aanmeldingen en een tekort aan elektriciens duurt het vaak langer voordat bewoners hun inductietoestel in huis hebben. Neem contact met ons op en wij kijken wat wij voor u kunnen betekenen. U kunt ons mailen via info@gasvrijgorecht.nl of ons bellen: 06 15 57 50 22.

Hoe werkt inductie nou eigenlijk?

Een inductiekookplaat werkt op stroom en maakt gebruik van magnetische velden. Die magnetische velden worden opgewekt door spoelen in de kookplaat. Spoelen zijn in rondjes gewikkelde koperdraden. Door stroom door zo’n spoel te laten lopen, ontstaat een elektromagnetisch veld. De bodem van een inductiepan wordt in zo’n magnetisch veld warm. De kookplaat zelf wordt dus niet warm, behalve door de warmte van de pan zelf. Inductie werkt niet bij alle pannen. Alleen bij pannen met een platte metalen bodem.

Vijf voordelen van inductie

Koken op inductie heeft veel voordelen ten opzichte van gas. Dit zijn de vijf belangrijkste:

  • Snel: een pan water koken? Met inductie gaat het twee keer zo snel.
  • Schoonmaakvriendelijk: doekje er overheen en klaar!
  • Veilig: nooit meer open vuur of gaslekken in de keuken.
  • Energiezuinig: een inductiekookplaat is zuiniger dan andere elektrische kookplaten. Én u verbruikt geen gas.
  • Beter controleerbaar: u past de temperatuur van de pitten razendsnel aan.
Meer onderdelen