Onderdeel

Verwarm duurzaam

Door uw woning aan te sluiten op een warmtenet, heeft u geen aardgas of cv-ketel meer nodig om uw huis te verwarmen.

Verwarm duurzaam met een warmtenet

Een belangrijk onderdeel van het project Gasvrij Gorecht is het aanleggen van een duurzaam warmtenet. Door uw woning aan te sluiten op een warmtenet, heeft u geen aardgas of cv-ketel meer nodig om uw huis te verwarmen.

Een warmtenet is een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde buizen waardoor warm water naar huizen en andere gebouwen stroomt. Om dat water warm te maken is een warmtebron nodig. Dat is natuurlijk het liefst een bron die niet schadelijk is voor het milieu. Op veel plekken in Nederland is restwarmte uit de fabrieken beschikbaar. Deze warmte vliegt nu nog vaak gewoon weg, de lucht in. Dat is zonde.

Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat restwarmte van kartonfabriek ESKA in Hoogezand goed gebruikt kan worden als warmtebron voor zo’n warmtenet. In Gorecht-Noord kunnen alle buurtgenoten samen met dit warmtenet 1,2 miljoen kuub aardgas per jaar besparen. Naast kartonfabriek ESKA, onderzoeken we of het mogelijk is om andere warmtebronnen aan te sluiten. Door meerdere warmtebronnen te gebruiken, ontstaat er een soort ‘warmtering’. Om zeker te weten dat het water ook warm wordt als de restwarmte op is, kijken we ook naar andere manieren om het water op te warmen. Wij vinden dat ook deze andere manieren niet schadelijk mogen zijn voor het milieu.

Huiseigenaren kunnen hun woning vrijwillig aan laten sluiten op het warmtenet. Voor huurwoningen geldt dat minimaal 70 procent van de huurders moet instemmen om de overstap op een warmtenet voor hen mogelijk te maken. De aanleg van een warmtenet is alleen haalbaar wanneer er een minimaal aantal woningen aangesloten kunnen worden. We onderzoeken momenteel hoeveel woningen daarvoor nodig zijn. Ook onderzoeken we nog hoe het warmtenet er precies uit gaat zien en welke andere warmtebronnen we daarnaast ook kunnen gebruiken.

Meer onderdelen