Onderdeel

Verwarm duurzaam

Verwarm duurzaam met een warmtering

Een belangrijk onderdeel van het project Gasvrij Gorecht is het aanleggen van een duurzame warmtering. Door uw woning aan te sluiten op een warmtering, heeft u geen aardgas of cv-ketel meer nodig om uw huis te verwarmen.

Een warmtering is een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde buizen waardoor warm water naar huizen en andere gebouwen stroomt. Om dat water warm te maken is een warmtebron nodig. Dat is natuurlijk het liefst een bron die niet schadelijk is voor het milieu. Op veel plekken in Nederland is restwarmte uit de fabrieken beschikbaar. Deze warmte vliegt nu nog vaak gewoon weg, de lucht in. Dat is zonde.

Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat restwarmte van kartonfabriek ESKA in Hoogezand goed gebruikt kan worden als warmtebron voor zo’n warmtering. In Gorecht-Noord kunnen alle buurtgenoten samen met dit warmtering 1,2 miljoen kuub aardgas per jaar besparen. Naast kartonfabriek ESKA, onderzoeken we of het mogelijk is om andere warmtebronnen aan te sluiten. Door meerdere warmtebronnen te gebruiken, ontstaat er een soort ring. Om zeker te weten dat het water ook warm wordt als de restwarmte op is, kijken we ook naar andere manieren om het water op te warmen. Wij vinden dat ook deze andere manieren niet schadelijk mogen zijn voor het milieu.

Huiseigenaren kunnen hun woning vrijwillig aan laten sluiten op de warmtering. Voor huurwoningen geldt dat minimaal 70 procent van de huurders moet instemmen om de overstap op een warmtering voor hen mogelijk te maken. De aanleg van een warmtering is alleen haalbaar wanneer er een minimaal aantal woningen aangesloten kunnen worden. We onderzoeken momenteel hoeveel woningen daarvoor nodig zijn. Ook onderzoeken we nog hoe de warmtering er precies uit gaat zien en welke andere warmtebronnen we daarnaast ook kunnen gebruiken.

De onderstaande video geeft uitleg over hoe de warmtering in Hoogezand werkt.

Meer onderdelen