Nieuws

Samen geven we het warmtenet vorm

Geplaatst op 3 juni 2021

Samen met bewoners van Gorecht-Noord en de betrokken organisaties* werken we de komende tijd het warmtenet uit. In totaal zijn er daarvoor drie bijeenkomsten.

Een warmtenet is meer dan alleen een stelsel van buizen dat warm water vervoerd om huizen te verwarmen. Er zijn verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Dan gaat het bijvoorbeeld om de temperatuur van dat warme water. Maar ook om hoe we een zogenaamde backup gaan regelen. Een backup geeft extra zekerheid dat er altijd warm water door de buizen stroomt.

Terugblik eerste bijeenkomst

De eerste bijeenkomst was op 22 april. Er waren in totaal 14 deelnemers. Iedereen mocht punten noemen waaraan het warmtenet volgens hem/haar moet voldoen. De belangrijkste voorwaarden waren:

  • Betaalbaar wonen: Maak bij de aanleg van het warmtenet gebruik van subsidies om de kosten laag te houden.
  • Veilig wonen: Zorg ervoor dat woningen veilig verwarmd worden.
  • Comfortabel wonen: De aanleg mag niet voor erg veel overlast zorgen. En het warmtenet moet ervoor zorgen het altijd aangenaam is en de temperatuur in huis makkelijk te regelen is.
  • Goed voor het milieu: Het moet bijdragen aan een vermindering van de uitstoot van CO2. CO2 zorgt namelijk voor klimaatverandering.

Al deze punten nemen we natuurlijk mee.

Terugblik tweede bijeenkomst

Bij de tweede bijeenkomst verzamelden we alle idee├źn voor een warmtenet. Hierbij hebben we vooral nagedacht over de onderdelen van het warmtenet die veel geld kosten. We zochten naar slimme oplossingen om daar geld te kunnen besparen.

Terugblik derde bijeenkomst

Bij de derde bijeenkomst legden we alle verschillende mogelijkheden naast elkaar. We keken naar de gevolgen voor het milieu. We beoordeelden welke oplossing zorgt voor het meeste comfort voor bewoners. En we keken naar welke mogelijkheid de minste kosten voor de bewoners met zich mee brengt.

De komende tijd gaan we nog onderzoeken wat de aanleg van iedere mogelijkheid kost. De kosten en de beoordelingen bepalen dan welke mogelijkheid voor een warmtenet het beste past bij Gorecht-Noord. Dat zullen wij vervolgens aan de bewoners aan Gorecht-Noord voorleggen.

* Voor het uitwerken van het warmtenet werken we samen met een aantal bewoners van Gorecht-Noord en met de betrokken organisaties ESKA, Groninger Huis, Lefier, Woonzorg Nederland, De Reensche Compagnie, Gemeente Midden-Groningen, Waterbedrijf Groningen Duurzaam en WarmteStad. Het adviesbureau Delker en Atriensis ondersteunt de bijeenkomsten.

Meer berichten