Nieuws

Terugblik eerste bewonersbijeenkomst voor huiseigenaren

Geplaatst op 11 januari 2021

Op 14 december was het zo ver: de eerste bijeenkomst voor huiseigenaren vond digitaal plaats. In onderstaand artikel leest u een terugblik.

De groep bestond uit vier bewoners, Johan Duut (projectleider Gasvrij Gorecht) en Charlotte de Haas (projectondersteuner Gasvrij Gorecht). De bewoners deden mee omdat zij actief willen meedenken met het project Gasvrij Gorecht.

Kennismaking

Deze eerste bijeenkomst was vooral een kennismaking. Elke deelnemer stelde zichzelf voor. Ook kregen de bewoners uitgebreide uitleg over het project Gasvrij Gorecht. Hierna zijn vragen en zorgen van bewoners besproken. Een aantal van deze zorgen hebben we hieronder weergegeven.

Kosten

Bewoners hadden bijvoorbeeld zorgen over wat meedoen aan Gasvrij Gorecht hun ging kosten. Woningeigenaren kunnen binnen het project straks gratis overstappen op koken op inductie. De overige kosten gaan we voor de woningeigenaren op een rij zetten. Iedere woningeigenaar kan dan vervolgens zelf bepalen of men meedoet of niet.

Levering

Ook hebben bewoners zorgen over wat er gebeurt wanneer kartonfabriek ESKA onvoldoende warmte kan leveren. Johan Duut vertelde dat het project Gasvrij Gorecht alleen door mag gaan wanneer er een back-up is voor het warmtenet. Dit betekent dat er ook een andere mogelijkheid moet zijn om de warmte te kunnen leveren. Als kartonfabriek ESKA, om welke reden dan ook, onvoldoende warmte kan leveren, dan zitten de bewoners dus niet in de kou.

Monopolie

Tot slot maakten bewoners zich zorgen over de mogelijke monopolie die ontstaat door de aansluiting op het warmtenet. Een monopolie betekent dat er maar één partij is die iets levert, waardoor er geen keuze meer is. Johan Duut kon hen hierover geruststellen. De Warmtewet beschermt bewoners tegen een monopolie. En er worden ook afspraken met bewoners gemaakt.

Meedenken

Tot slot dachten de bewoners ook mee met het projectteam. Zo kwam men met zaken waar het projectteam (extra) rekening mee moet houden. Maar ook met nuttige ideeën die het projectteam kan gebruiken voor project Gasvrij Gorecht.

Het was dus een succesvolle bewonersbijeenkomst. Voor het projectteam is het prettig om van bewoners te horen waar zij vragen en zorgen over hebben. Voor bewoners is het fijn om hun vragen en zorgen te kunnen delen. 

Bewonersbijeenkomst in januari

De bewonersbijeenkomst voor huiseigenaren vindt elke maand plaats. Van tevoren wordt afgesproken wat het onderwerp van de bewonersavond zal zijn. Zo kunnen wij de bewonersavond goed voorbereiden. Natuurlijk is er hierbij ook ruimte voor vragen over andere onderwerpen.

Voor de volgende bewonersbijeenkomst in januari is het onderwerp in overleg met de deelnemers al afgesproken. Deze bewonersbijeenkomst gaat over de financiële kant van het project: Hoe zit het met subsidies? Wat is de terugverdientijd voor een bewoner? Wie gaat wat betalen, en wat worden uw maandelijkse kosten? 

Heeft u ook interesse?

Bent u huiseigenaar en hebt u interesse in het deelnemen aan deze bewonersbijeenkomsten? Via info@gasvrijgorecht.nl kunt u zich aanmelden.

Voor huurders zullen ook bewonersbijeenkomsten georganiseerd worden. Wanneer hier meer over bekend is, benaderen we hiervoor de huurders die via de vragenlijst hebben aangegeven actief te willen meedenken.

Meer berichten