Nieuws

Terugblik tweede bewonersbijeenkomst voor huiseigenaren

Geplaatst op 25 januari 2021

Op 18 januari 2021 vond de tweede bewonersbijeenkomst voor huiseigenaren digitaal plaats. Deze bijeenkomst stond in het teken van financiƫn. In dit artikel leest u een terugblik.

Wie denkt mee?

De groep bestaat inmiddels uit vijf bewoners, Johan Duut (projectleider Gasvrij Gorecht) en Charlotte de Haas (projectondersteuner Gasvrij Gorecht). Deze bewoners doen mee omdat zij actief willen meedenken met het project Gasvrij Gorecht.

Naam meedenkgroep

Omdat deze groep bewoners maandelijks samenkomt om mee te denken met project Gasvrij Gorecht leek het een goed idee om de groep een naam te geven. De bewoners gaan de komende maand nadenken over een geschikte naam.

Kosten

Er zijn verschillende manieren om een woning te verwarmen. Tijdens de bijeenkomst gaf Johan Duut hierover uitleg. Ook gaf hij informatie over de kosten die elke mogelijkheid met zich meebrengt.

Het onafhankelijk bureau CE Delft heeft onderzoek gedaan naar de jaarlijkse kosten van de verschillende manieren om woningen te verwarmen. Zij gaan daarbij uit van een gemiddeld gezin in een gemiddeld huis en in een gemiddelde buurt. De kosten voor bewoners in Gorecht-Noord kunnen daar enigszins van afwijken. Toch geeft het een goed beeld van de kosten.

Verschillende mogelijkheden voor warmte

Om woningen te verwarmen zijn er vijf verschillende mogelijkheden:

  1. Woningen verwarmen met behulp van aardgas. Dit is zoals woningen in Gorecht-Noord nu verwarmd worden.
  2. Woningen verwarmen met behulp van een warmtenet met restwarmte. In het project Gasvrij Gorecht willen we alle bewoners in Gorecht-Noord de mogelijkheid bieden om de eigen woning op deze manier te verwarmen.
  3. Woningen elektrisch verwarmen met behulp van een warmtepomp. 
  4. Woningen verwarmen door een combinatie van groen gas en elektrisch verwarmen.
  5. Woningen verwarmen met behulp van een cv-ketel en groengas.

Uit het onderzoek van CE Delft blijkt dat de kosten voor het verwarmen van woningen bij de laatste drie mogelijkheden (3, 4 en 5) veel duurder zijn dan bij de eerste twee (1 en 2).

Verwarmen met aardgas of via een warmtenet?

Verwarmen van woningen met behulp van aardgas is op dit moment het goedkoopst. De verwachting is wel dat aardgas de komende jaren duurder gaat worden. Dat komt onder andere door hogere belastingen. Daardoor zullen de kosten van deze vorm van verwarmen uiteindelijk waarschijnlijk hoger worden dan het verwarmen met behulp van een warmtenet. Bovendien is een warmtenet veel beter voor het milieu. Dit maakt dat het verwarmen van woningen met behulp van een warmtenet in Gorecht-Noord een goede keuze is. De kosten zijn in vergelijking met de andere opties veel lager.

Bewonersbijeenkomst in februari

De bewonersbijeenkomst voor huiseigenaren vindt elke maand plaats. Van tevoren wordt afgesproken wat het onderwerp van de bewonersavond zal zijn. Zo kunnen wij de bewonersavond goed voorbereiden. Natuurlijk is er hierbij ook ruimte voor vragen over andere onderwerpen.

Voor de volgende bewonersbijeenkomst in februari gaat over het isoleren van de woningen. Welke mogelijkheden zijn er om een woning te isoleren? En welke kosten brengt dit met zich mee? 

Heeft u ook interesse?

Bent u huiseigenaar en hebt u interesse in het deelnemen aan deze bewonersbijeenkomsten? Stuur dan een e-mail met uw naam en contactgegevens naar info@gasvrijgorecht.nl. Voor huurders zullen ook bewonersbijeenkomsten georganiseerd worden. Wanneer hier meer over bekend is, benaderen we hiervoor de huurders die via de vragenlijst hebben aangegeven actief te willen meedenken. Heeft u dit niet aangegeven en wilt u ook meedoen? Geef dit dan aan ons door via een e-mail naar info@gasvrijgorecht.nl. Zet in de e-mail uw naam en contactgegevens en bij welke woningcorporatie u huurt

Meer berichten