Elkaar helpen om prettig en gasvrij te wonen

In Gorecht-Noord kunnen 900 woningen gasvrij worden. Dat is beter voor het klimaat, beter voor Groningen en beter voor u. Ongeveer 200 van deze woningen zijn koopwoningen aan de Sportterreinstraat, Mansholtstraat en Burgemeester Tuinstraat. Als huiseigenaar kunt u vrijwillig aan het project Gasvrij Gorecht deelnemen. Ons doel is elkaar te helpen om woningen betaalbaar te verbeteren. Gasvrij en klaar voor de toekomst.

Stappen naar gasvrij wonen

Gasvrij Gorecht heeft vier stappen voor ogen:

Kook gasvrij: koken zonder gas kan door middel van inductie. U krijgt van Gasvrij Gorecht daarom de mogelijkheid om over te stappen op inductie.

Bespaar energie: samen met u kijken we of en hoe uw woning verder geïsoleerd en verbeterd kan worden. Hierdoor kunt u prettiger wonen en is er minder energie nodig om het warm te houden. En misschien zijn er nog andere werkzaamheden of onderhoud wat gelijk meegenomen kan worden.

Verwarm duurzaam: we willen een warmtering aanleggen dat gebruik maakt van restwarmte. Door deze warmtering stroomt warm water waarmee u uw woning kunt verwarmen. Hiervoor willen we restwarmte gebruiken van kartonfabriek ESKA en een of meerdere andere bronnen. Hierdoor kunt u zonder het verbruik van aardgas uw woning duurzaam verwarmen. Doordat we meerdere bronnen gebruiken, ontstaat er een soort ring.

Vang de zon: we kijken tot slot ook of we zonne-energie kunnen opwekken op de daken. Dat kan bijvoorbeeld door samen zonnepanelen in te kopen.

Wat is uw voordeel?

Het Nationaal Programma Groningen (NPG) heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor het gasvrij koken en voor verwarmen zonder aardgas. Daardoor kunt u met een vergoeding overstappen op inductie. De overige investeringen worden betaald door de woningeigenaren zelf. We zetten op een rijtje wat dit kost en wat het oplevert. U kunt profiteren van de mogelijkheid om aan te sluiten op de warmtering. De kosten zijn in vergelijking met andere opties lager. Omdat u vervolgens ook op energie bespaart, maakt u deze kosten helemaal of voor een groot deel weer goed. Want we willen het liefst dat u er onderaan de streep niet op achteruit gaat.

Wat kunt u wanneer verwachten?

We proberen het project in 2024 af te maken, zodat iedereen dan aardgasvrij woont. We beginnen in 2021 met het vervangen van de kooktoestellen. Hierover nemen wij contact met u op. De andere plannen werken we uit, samen met een groep woningeigenaren die advies geeft. Iedereen kan op basis van het definitieve plan beslissen om wel, voor een deel of niet mee te doen. Doet u mee? Dan kiest u zelf wanneer werkzaamheden aan uw woning uitgevoerd worden. Het aanleggen van de warmtering is het laatste onderdeel.

Wat vinden huiseigenaren van Gasvrij Gorecht?

We hebben eind 2020 vragenlijsten verstuurd naar alle bewoners van Gorecht-Noord. Maar liefst 319 bewoners hebben de vragenlijst ingevuld naar ons teruggestuurd. Wij zijn heel blij met dit aantal en bedanken iedereen die de moeite heeft genomen om mee te werken! Eerder kon u de tijdelijke resultaten al lezen op deze website. Wij hebben nu alle vragenlijsten verwerkt. In totaal hebben 64 huiseigenaren de vragenlijst ingevuld. Wilt u weten wat de huiseigenaren vinden van project Gasvrij Gorecht? Door hier te klikken leest u wat zij vinden. Wilt u liever het volledige rapport lezen? Klik dan hier.

Denk mee, doe mee

Huiseigenaren kunnen vrijwillig deelnemen aan het project Gasvrij Gorecht. Om de aanleg van een warmtering mogelijk te maken, moeten er wel genoeg huiseigenaren zijn die hier gebruik van willen maken. We horen graag uw mening over het project. Stuur een e-mail naar info@gasvrijgorecht.nl of bel ons via de gemeente op 06 15 57 50 22. Natuurlijk kunt u ook voor al uw vragen contact met ons opnemen.