Samen op weg naar prettig en gasvrij wonen

In Gorecht-Noord kunnen iets meer dan 900 woningen gasvrij worden. Dat is beter voor het klimaat, beter voor Groningen en beter voor u. 700 van deze woningen worden verhuurd door vier woningcorporaties: De Reensche Compagnie, Groninger Huis, Lefier en Woonzorg Nederland. Samen met het team van Gasvrij Gorecht, de gemeente, Waterbedrijf Groningen Duurzaam en kartonfabriek ESKA willen zij gasvrij wonen voor alle huurders in Gorecht-Noord mogelijk maken.

Stappen naar gasvrij wonen

Gasvrij Gorecht heeft vier stappen voor ogen:

Kook gasvrij: koken zonder gas kan door middel van inductie. Een aantal huurders kookt al op inductie, maar de meesten nog niet. U krijgt van Gasvrij Gorecht daarom de mogelijkheid om over te stappen op inductie.

Bespaar energie: samen met uw woningcorporatie kijken we of uw woning verder geïsoleerd en verbeterd kan worden. Hierdoor kunt u prettiger wonen en is er minder energie nodig om het warm te houden. Hiervoor is instemming van de huurders nodig. Dit kan alleen doorgaan wanneer 70% van de huurders van uw woningcorporatie hiermee instemt.

Verwarm duurzaam: we willen een warmtering aanleggen dat gebruik maakt van restwarmte. Door deze warmtering stroomt warm water waarmee u uw woning kunt verwarmen. Hiervoor willen we restwarmte gebruiken van kartonfabriek ESKA en een of meerdere andere bronnen. Hierdoor kunt u zonder het verbruik van aardgas uw woning duurzaam verwarmen. Doordat we meerdere bronnen gebruiken, ontstaat er een soort ring. Ook dit kan alleen doorgaan wanneer 70% van de huurders van uw woningcorporatie hiermee instemt.

Vang de zon: we kijken tot slot ook of we zonne-energie kunnen opwekken op de daken. Dat kan bijvoorbeeld op de grote daken van de flatgebouwen.

Wat kost het?

Het Nationaal Programma Groningen (NPG) heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor het gasvrij koken en voor verwarmen zonder aardgas. De overige investeringen worden betaald door de woningeigenaren zelf. Corporaties vragen de huurders hiervoor een beperkte huurverhoging. Omdat u vervolgens ook op energie bespaart, maakt u deze kosten weer goed. We willen dat u er onderaan de streep niet op achteruit gaat.

Wat gaat wanneer gebeuren?

We proberen het project in 2024 af te maken, zodat iedereen dan aardgasvrij woont. We beginnen in 2021 met het vervangen van de kooktoestellen. Hierover nemen wij contact met u op. De andere plannen werken we uit, samen met een groep huurders die advies geeft. U krijgt daarna een voorstel. Met een formulier kunt u vervolgens aangeven of u akkoord gaat met de verbeteringen. Als meer dan 70% van de huurders akkoord gaan, starten de werkzaamheden aan de woningen in 2022. Het aanleggen van het warmtering is het laatste onderdeel.

Wat vinden huurders van Gasvrij Gorecht?

We hebben eind 2020 vragenlijsten verstuurd naar alle bewoners van Gorecht-Noord. Maar liefst 319 bewoners hebben de vragenlijst ingevuld naar ons teruggestuurd. Wij zijn heel blij met dit aantal en bedanken iedereen die de moeite heeft genomen om mee te werken! Eerder kon u de voorlopige resultaten al lezen op deze website. Wij hebben nu alle vragenlijsten verwerkt. In totaal hebben 255 huurders de vragenlijst ingevuld. Wilt u weten wat de huurders vinden van project Gasvrij Gorecht? Door hier te klikken leest u wat zij vinden. Wilt u liever het volledige rapport lezen? Klik dan hier.

Denk mee, doe mee

Wij nodigen u uit om samen met ons en uw verhuurder mee te denken over de manier waarop we de maatregelen het beste kunnen uitvoeren. U kunt ons altijd een e-mail sturen (info@gasvrijgorecht.nl). Natuurlijk kunt u ook voor al uw vragen contact met ons opnemen.

Als huurder kunt u ook contact opnemen met uw verhuurder:

  • De Reensche Compagnie, Wim Kroeze: (0598) 322 664
  • Groninger Huis, Peter Olinga: (0598) 451 482
  • Lefier, Meindert Molter: (088) 20 33 000
  • Woonzorg Nederland, Edwin Barth: (088) 92 10 230