Vraag en antwoord

Op deze pagina vindt u een antwoord op veelgestelde vragen over Gasvrij Gorecht.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Overstappen op inductie

De installateur krijgt het bij mij niet voor elkaar om de meterkast aan te passen zonder dat de kosten buiten het budget vallen. Wat kan ik doen?

Komt u boven de € 1.000 euro uit? Als huurder kunt u contact opnemen met uw verhuurder. Mogelijk kunnen zij iets voor u betekenen. Indien uw verhuurder hierin niets kan betekenen zult u het resterende bedrag zelf moeten betalen.

Ik heb mij aangemeld voor de inductieregeling, maar ik heb nog niets gehoord van mijn leverancier.

Wegens de enorme hoeveelheid aanmeldingen en een tekort aan elektriciens duurt het vaak langer voordat bewoners hun inductietoestel in huis hebben. U kunt het inductietoestel aanvragen tot en met 31 december 2022. U hoeft het inductietoestel dan nog niet in huis te hebben.

Welke leveranciers zijn op dit moment aangesloten?

Op dit moment hebben de onderstaande leveranciers zich aangesloten:

– Expert Bernard Peper b.v. in Hoogezand.

– Prins Elektrotechniek b.v. in Veendam.

We krijgen een vergoeding voor het inductietoestel. Hoe werkt dit?

U koopt uw nieuwe inductietoestel bij de door u gekozen leverancier*. De leverancier zal tot maximaal €1.000,- in mindering brengen**. De leverancier stuurt de factuur naar de gemeente Midden-Groningen. Bent u duurder uit dan €1.000,- ? Dan zult u het resterende bedrag zelf moeten betalen aan de leverancier.

 

* Woonzorg Nederland heeft een selectie voor haar bewoners gemaakt in de toestellen van Expert Bernard Peper in Hoogezand. Bewoners van Woonzorg Nederland kunnen binnen deze selectie zelf bepalen welk toestel zij kiezen. Daarbij kan men kiezen voor een toestel met een maximum waarde van € 1.000,-.

** Voor bewoners van Groninger Huis aan de Tak van Poortvlietstraat geldt dat zij een inductietoestel kunnen kiezen met een maximale waarde van € 700,-. Groninger Huis past voor deze bewoners de meterkast aan. De gemiddelde kosten van deze aanpassing zijn € 300,-.

Ik heb het aanmeldformulier voor inductie ingevuld. Hoe gaat het nu verder?

De gemeente Midden-Groningen neemt uw aanmeldformulier in behandeling. Wanneer de gemeente Midden-Groningen uw aanvraag goedkeurt, ontvangt u hierover een mail. De door u gekozen leverancier neemt vervolgens ook contact met u op. Dit kan in totaal zo’n 10 werkdagen duren. Door omstandigheden kan het soms langer duren dan 10 werkdagen.

Koken op inductie

Zijn er naast koken op inductie nog andere manieren van elektrisch koken?

Ja, u kunt bijvoorbeeld ook keramisch koken. Maar er zijn ook andere vormen van elektrisch koken.

Waar kan ik mij aanmelden voor de kookworkshops?

In verband met de zomervakantie worden er op dit moment geen kookworkshops gegeven. Wanneer de kookworkshops weer starten kunt u kunt zich aanmelden via onze website: https://gasvrijgorecht.nl/kookworkshop/

Ook kunt u zich aanmelden door te mailen naar info@gasvrijgorecht.nl, of door te bellen naar (0598) 37 37 37.

Kan ik mijn oven nog gebruiken wanneer ik ga koken op inductie?

Is dit een losse oven en is deze elektrisch? Dan kunt u die gewoon blijven gebruiken. Gasfornuizen worden vervangen door elektrische fornuizen met inductie kookplaat bovenop.

Ik heb een inbouwgasstel. Gebeurt dit bij inductie ook zo?

Ja, er zijn ook inbouw inductieplaten beschikbaar.

Wat als mijn pannen niet werken op inductie; Krijg ik dan nieuwe pannen? En wie betaalt dit?

De meeste pannen werken wel op inductie. U kunt de bodem van een pan testen met een magneet. Is deze magnetisch? Dan kunt u de pan gewoon houden. Daarnaast krijgt u een vergoeding van € 100,- voor een aantal nieuwe pannen.

Energie besparen met isolatie

Hoe kun je je energielabel zien?

U kunt uw energielabel achterhalen via deze website: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

Welke subsidies zijn er voor huiseigenaren?

De belangrijkste subsidie is de ISDE-subsidie. Klik hier voor meer informatie over subsidie.

Wie betaalt de isolatie?

Het verschilt per huis welke maatregelen nodig zijn om gas te besparen. De kosten die na verschillende subsidies overblijven, worden door de woningcorporaties en huiseigenaren betaald. Hier staat een huurverhoging tegenover. Voor huiseigenaren zijn er leningen. Een huurverhoging of lening kost geld, maar door te isoleren bespaart u ook op energiekosten.

Mijn huis is al goed geïsoleerd en ik heb geen klachten. Heeft het dan zin om nog meer te isoleren?

Een goed geïsoleerd huis is al een goed begin. Maar misschien kan er nog meer gedaan worden. We geven hierover graag advies.

Wat wordt er allemaal geïsoleerd?

Op basis van onderzoek en wensen van bewoners volgt een advies voor huiseigenaren en een voorstel voor huurders.

Duurzaam verwarmen met een warmtering

Is warmtering bestendig tegen aardbevingen?

Ja, net zo als aardgasleidingen.

Waar haalt ESKA de warmte vandaan?

ESKA gebruikt aardgas. Zij gaan uiteindelijk ook van het aardgas af. Ondanks dat ESKA op dit moment nog aardgas gebruikt is de warmte van ESKA een duurzame bron: de warmte komt hoe dan ook vrij. Als we de warmte van ESKA gebruiken voor het verwarmen van de woningen in Gorecht-Noord, scheelt dat al een hoop verbruik in gas.

Maakt de warmteketel lawaai?

Nee, deze geeft geen lawaai.

Waarom is een warmtering hier zo rendabel?

Dat komt doordat hier veel hoogbouw staat.

Wat gebeurt er als ESKA sluit of verplaatst?

U heeft afspraken met Waterbedrijf Groningen, en bent dus niet afhankelijk van ESKA. Waterbedrijf Groningen moet ervoor zorgen dat u altijd warmte heeft.

Wat is het verschil tussen een warmteketel en waterboiler?

De warmteketel zorgt voor verwarming van de woning, maar ook voor warm tapwater. De warmteketel komt misschien op de plek waar nu uw waterboiler staat. Het water stroomt continue door de warmteketel. Bij een waterboiler is het warme water op den duur op: dat is bij de warmteketel niet het geval.

Kan ik mijn huidige radiatoren behouden of moet alles worden aangepast?

Dat weten we nog niet zeker, maar het lijkt logisch om de huidige radiatoren te behouden. Dat is goedkoper en zorgt voor veel minder gedoe.

Komt de warmtering er sowieso, of hangt dat nog af van hoeveel bewoners mee willen doen?

Voor Gorecht-Noord is een warmtering de meest logische optie als alternatief voor aardgas. Dit komt doordat Gorecht-Noord veel hoogbouw (flats) heeft en er voldoende restwarmte beschikbaar is in de buurt. Een warmtenet kan op veel verschillende manieren aangelegd worden. Uiteindelijk bepaalt een meerderheid van de bewoners of de warmtering er wel of niet komt. Bij een akkoord van meer dan 70% van de huurders kan het doorgaan. Bij de particuliere koopwoningen kan dat percentage lager liggen, omdat huiseigenaren individueel kunnen kiezen.

Hoe krijg ik warm tapwater voor de keuken en het douchen?

Dat kan ook via de warmtering of een aparte waterboiler in de woning. We hebben al gehoord dat bewoners liever geen boiler in de woning hebben. Dat moeten we nog beslissen.

Aan wie betaal ik straks de gasrekening?

Dat weten we nu nog niet. We zijn de mogelijkheden nog aan het onderzoeken.

Zonne-energie

Kan ik als huurder ook zonnepanelen krijgen?

Dat weten we nog niet. We onderzoeken de mogelijkheden om zonnepanelen op de daken te leggen en op welke manier we deze per gebouw of per woning kunnen aansluiten.

Ik heb al zonnepanelen, kan ik hier een subsidie voor krijgen?

Goed dat u al zonnepanelen hebt. Vanuit het project komt er waarschijnlijk geen subsidie voor zonnepanelen, dus ook niet voor al bestaande zonnepanelen.

Kan ik een subsidie krijgen voor zonnepanelen?

Nee. We kijken wel naar de mogelijkheden om samen zonnepanelen in te kopen, waardoor het voor iedereen goedkoper is.

Kosten

Energietarieven zijn opgebouwd uit vastrecht en verbruikskosten. Bij veel warmtenetten is het vastrecht hoger dan voor gas of elektra. Wat is hier de verwachting?

We stellen een vastrecht vast dat aan de ene kant de kosten van het warmtenet dekt, en aan de andere kant aantrekkelijk is voor bewoners. De Warmtewet geeft hiervoor een maximum. Bij andere projecten met een warmtenet blijkt dat veel mensen dit maximum nog te hoog vinden. Het vastrecht hangt af van het ontwerp van het warmtenet. De subsidie is deels bedoeld om de kosten voor bewoners laag te houden. Zo voorkomen we dat tarieven te hoog worden.

Worden de kosten per maand meer, minder of blijven deze gelijk?

Het is ons doel dat de kosten gemiddeld gelijk blijven of zelfs iets beter worden. Maar per woning kan dat verschillen, afhankelijk van uw kosten nu. Daardoor kan het individueel ook iets meer kosten.

Hoeveel kost het om te gaan koken op inductie?

Voor het overstappen op inductie krijgt u een vergoeding tot € 1.000,- voor het inductietoestel, en € 100,- euro voor de aanschaf van nieuwe pannen. Dit is inclusief het aanpassen van de meterkast. Hiervoor is een subsidie beschikbaar. Dit wordt aangeboden vanuit Gasvrij Gorecht.

Ik kan het me niet veroorloven om meer te gaan betalen aan huur- en energiekosten, kan ik wel meedoen aan dit project?

Ja. Iedereen moet mee kunnen doen en we proberen iedereen daarbij te helpen.

Tijdsplanning

Hoelang duurt dit project?

Ons doel is in 2024 klaar te zijn.

Wat wordt er gedaan en wanneer gebeurt dit?

Het project is in 2020 gestart. In 2021 hebben we de plannen voor de warmtering verder uitgewerkt. Daarnaast is de inductieregeling gestart waardoor bewoners kunnen overstappen op inductie. Op dit moment werken we de techniek rondom de warmtering verder uit. Woningcorporaties maken plannen voor de werkzaamheden aan de woningen. Enkele woningcorporaties zijn al gestart met de werkzaamheden. Op deze pagina leest u meer over de verschillende onderdelen van project Gasvrij Gorecht.

Is het verplicht om een inductie kookplaat in mijn huis te plaatsen?

In eerste instantie niet, maar u kunt gratis meedoen. Als huurder kan uw corporatie de overstap naar inductie meenemen in hun totale plan voor woningverbetering, waardoor bij minimaal 70% akkoord iedereen mee moet doen. Als het warmtenet door gaat, wordt het gasnet uiteindelijk (over jaren) wel verwijderd.

Contact

Ik val (net) niet binnen de omgeving waarin het project valt, kan ik alsnog meedoen aan het project?

Nee, (nu nog) niet. Als het project slaagt, dan kan het warmtenet later mogelijk worden uitgebreid in Hoogezand.

Kan ik ook in het echt meepraten met dit project?

Er twee buurtteams (één voor huurders, één voor huiseigenaren) waarin bewoners meepraten over het project. In het buurtteam huiseigenaren is nog ruimte voor meer huiseigenaren. Heeft u interesse? Meldt u dan aan door te bellen naar 06 15 57 50 22, of door te mailen naar info@gasvrijgorecht.nl

U kunt ook altijd contact met ons opnemen door te bellen, mailen of naar het spreekuur te komen. Als huiseigenaar kunt u mailen naar info@gasvrijgorecht.nl of ons bellen: 06 15 57 50 22. Bent u huurder, neem dan contact op met uw verhuurder:

De Reensche Compagnie, Wim Kroeze: (0598) 322 664
Groninger Huis, Peter Olinga: (0598) 451 482
Lefier, Meindert Molter: (088) 20 33 000
Woonzorg Nederland, Edwin Barth: (088) 92 10 230

Gasvrij Gorecht houdt spreekuren op de onderstaande momenten:

  • Elke maandag tussen 15:00 en 17:00 in de gemeenschappelijke ruimte van De Reensche Compagnie (Tak van Poortvlietstraat 361, 3602 PJ, Hoogezand).
  • Elke woensdag tussen 11:00 en 12:00 in ’t Hoogholt (Donker Curtiusstraat 159a, 9602 PP, Hoogezand).

Ik heb een persoonlijke vraag over het project Gasvrij Gorecht. Met wie kan ik contact opnemen?

Als huiseigenaar kunt u mailen naar info@gasvrijgorecht.nl of ons bellen: 06 15 57 50 22. Bent u huurder, neem dan contact op met uw verhuurder:

De Reensche Compagnie, Wim Kroeze: (0598) 322 664
Groninger Huis, Peter Olinga: (0598) 451 482
Lefier, Meindert Molter: (088) 20 33 000
Woonzorg Nederland, Joyce Wissbrock Kremer en/of Daniëlle Drenth: (088) 92 10 230

Daarnaast kunt u ook terecht op het spreekuur.

Gasvrij Gorecht houdt spreekuren op de onderstaande momenten:

  • Elke maandag tussen 15:30 en 17:00 in de gemeenschappelijke ruimte van De Reensche Compagnie (Tak van Poortvlietstraat 361, 3602 PJ, Hoogezand).
  • Elke woensdag tussen 11:00 en 12:00 in ’t Hoogholt (Donker Curtiusstraat 159a, 9602 PP, Hoogezand).

Hoe is het project Gasvrij Gorecht georganiseerd?

Het project Gasvrij Gorecht is een samenwerking tussen de gemeente Midden-Groningen, De Reensche Compagnie, Groninger Huis, Lefier, Woonzorg Nederland, ESKA en Waterbedrijf Groningen Duurzaam.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van het project?

Iedere 6 tot 8 weken sturen wij een nieuwsbrief naar alle huishoudens in Gorecht-Noord. In de nieuwsbrief wordt een update gegeven van het project. Nog geen nieuwsbrief ontvangen? Mail naar info@gasvrijgorecht.nl. Kijk ook regelmatig op onze website en Facebookpagina (www.facebook.com/gasvrijgorecht).

Ik wil graag actief meewerken aan dit project. Hoe kan ik me hiervoor opgeven?

Leuk dat u actief wilt meedenken in dit project. U kunt hiervoor mailen naar info@gasvrijgorecht.nl.

Overige vragen

Is deelname verplicht?

Voor de huurwoningen doen de woningcorporaties een voorstel aan de huurders. Als 70% akkoord gaat, dan worden alle woningen aangesloten. Huiseigenaren beslissen zelf of ze wel of niet worden aangesloten.