Nieuws

Warmte van ESKA

Geplaatst op 1 juni 2021

Bert Bodewes: “Door samen het klimaatprobleem aan te pakken kunnen we onherstelbare schade aan de wereld voorkomen.”

Kartonfabriek ESKA wil straks graag de warmte leveren voor het warmtenet in Gorecht-Noord. Wij waren benieuwd waar die warmte dan vandaan komt en maakten een afspraak bij ESKA om het te vragen. 

Bert Bodewes is manager bij ESKA. Hij kon ons precies vertellen waar de warmte vandaan komt: “Bij het produceren van karton wordt veel water verdampt. Die damp vliegt nu nog de schoorsteen van de kartonfabriek uit. Dit kan in de toekomst worden opgevangen om warmte te kunnen leveren voor het warmtenet. De warmte van de damp uit de schoorsteen is nu ongeveer 50 graden Celsius. Met een warmtepomp kan de temperatuur worden verhoogd zodat het geschikt is om alle woningen mee te verwarmen.”

Warmtegarantie

De machines in de fabriek van ESKA staan wel eens stil. Bewoners vragen zich af of dit geen probleem is voor het warmtenet. Bodewes: “Dit is voor korte periodes geen probleem voor de levering van warmte vanuit de fabriek. Voor langere periodes van stilstand zal er een andere warmtebron in het systeem worden opgenomen door de netbeheerder. Zo zorgen we er samen voor dat bewoners in de wijk het huis altijd voldoende kunnen verwarmen.” 

Duurzaamheid

ESKA vindt duurzaamheid erg belangrijk en strijdt voor een beter klimaat. “Door samen het klimaatprobleem aan te pakken kunnen we onherstelbare schade aan de wereld voorkomen. De samenwerking met Gasvrij Gorecht voor de aanleg van een warmtenet is hier een mooi voorbeeld van”, aldus Bodewes. ESKA is met de verwerking van gerecycled papier in de basis een circulair bedrijf. Dus oude producten worden hergebruikt. Bert: “En we verbeteren ons voortdurend met de ontwikkeling van steeds efficiëntere productiemethoden, maar bijvoorbeeld ook door de inzet van duurzaam transport. Op deze manier proberen we de productie van karton in de hele keten verder milieuvriendelijk te maken.”  

Productie van karton

ESKA is wereldwijd de grootste producent in haar markt voor massief karton. Dit karton wordt gebruikt voor ordners, kaften, spelborden en luxe verpakkingen. De kans is dan ook groot dat u karton van ESKA thuis heeft liggen. Het karton van ESKA wordt gemaakt van oud papier. Het oude papier wordt daarvoor eerst opgelost in water, zo ontstaat er pulp. Eventuele vervuiling, zoals plastic en metaal, wordt uit de pulp gezeefd. Daarna wordt de pulp tot een eindeloos vel gevormd en gedroogd. ESKA droogt het karton door middel van verwarmen, waarbij damp vrijkomt. Deze damp zal in de toekomst dus gebruikt worden voor het warmtenet. Als het karton droog is, snijden ze het in de juiste grootte en versturen ze de bestellingen naar klanten over de hele wereld.

Meer berichten