Wat vinden huiseigenaren van Gasvrij Gorecht?

We hebben eind 2020 vragenlijsten verstuurd naar alle bewoners van Gorecht-Noord. Maar liefst 319 bewoners hebben de vragenlijst ingevuld naar ons teruggestuurd. Wij zijn heel blij met dit aantal en bedanken iedereen die de moeite heeft genomen om mee te werken! Eerder kon u de voorlopige resultaten al lezen op deze website. Wij hebben nu alle vragenlijsten verwerkt. In totaal hebben 64 huiseigenaren de vragenlijst ingevuld. Hieronder leest u wat zij van het project Gasvrij Gorecht vinden. Wilt u liever het volledige rapport lezen? Klik dan hier.

Huiseigenaren vinden het belangrijk dat er verbeteringen aan de woning worden doorgevoerd.

Energie besparen zonder overlast

Door hun huis te verbeteren kunnen huiseigenaren het energieverbruik verlagen. De woning wordt hierdoor ook vaak aangenamer om in te wonen. We hebben huiseigenaren daarom gevraagd naar hun mening over zulke verbeteringen.

Meer dan de helft van de huiseigenaren vindt het (zeer) belangrijk om verbeteringen door te voeren aan het huis. Dit staat ook de figuur hiernaast (g.a. is geen antwoord). Daar staat tegenover dat bijna de helft van de huiseigenaren het (zeer) belangrijk vindt om geen gedoe of overlast daarvan te hebben. Meer dan de helft van de huiseigenaren wil ook niet meer hypotheek betalen voor een lagere energierekening.

Wat is al gedaan en wat wil men nog verbeteren?

De meeste huiseigenaren geven aan al eerder energiebesparende verbeteringen te hebben gedaan. Maar 6 procent van de huiseigenaren heeft dit niet gedaan en 5 procent weet het niet. Dit staat ook in de figuur hieronder (middelblauw is 4,7%, zij gaven aan het niet te weten; g.a. is geen antwoord).

We hebben huiseigenaren ook gevraagd welke verbeteringen zij (nog) willen doen. Meer dan 30 procent van de woningeigenaren wil graag koken op inductie. Bijna 25 procent van de huiseigenaren wil graag zonnepanelen.

Stellingen

We hebben aan huiseigenaren een aantal stellingen voorgelegd. Over de stelling “De manier waarop mijn huis wordt verwarmd is niet belangrijk, zolang het maar warm is” verschillen de meningen. Ongeveer de helft is het hier (helemaal) mee eens, terwijl meer dan 30 procent het er (helemaal) niet mee eens is. Hetzelfde geldt voor het zelf kiezen van een warmteleverancier. Ongeveer helft vindt het prima om niet zelf een energieleverancier te kiezen, zolang de prijs goed is. Bijna een derde vindt dit wel een probleem. Over de stelling ‘Ik woon goed en word liever met rust gelaten’ heeft ongeveer de helft van de huiseigenaren geen mening. Ongeveer een kwart van de huiseigenaren is het hier (helemaal) mee eens. Een kwart is het hier (helemaal) niet mee eens, de helft heeft geen mening.

Hindernissen?

Meer dan de helft van de huiseigenaren ziet geen hindernissen voor het project. Voor meer dan een derde van de huiseigenaren is geld een hindernis voor het doen van verbeteringen aan de woning. Een op de tien huiseigenaren snapt niet waarom dit project moet worden uitgevoerd en ziet op tegen gedoe en overlast. Ongeveer de helft van de huiseigenaren geeft aan meer informatie nodig te hebben om (verdere) hindernissen te kunnen bepalen. Dit staat ook in de figuur hieronder.

Voorwaarden voor deelname

We hebben huiseigenaren gevraagd onder welke voorwaarden zij mee willen doen aan het project. Meer dan de helft geeft aan zekerheid willen over wat zij gaan betalen. Daarnaast wil meer dan een derde van de huiseigenaren het belangrijk dat alle informatie klopt en duidelijk is.  Meer dan een derde van de huiseigenaren geeft aan dat de kosten voor de hypotheek en energie samen niet hoger mogen worden. Andere genoemde voorwaarden zijn: het meedenken over de manier waarop verbeteringen uitgevoerd worden en het voorkomen van overlast van de werkzaamheden. Dit staat ook in de figuur hiernaast.

Klimaatverandering

Het verbranden van onder andere aardgas zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. Door deze stijgende temperatuur op aarde wordt het weer steeds extremer. Dit noemen we klimaatverandering. In Nederland krijgen we bijvoorbeeld steeds meer last van een stijgende zeespiegel, stevige regenbuien en door de warmte wordt het steeds droger.

We vroegen huiseigenaren hoe belangrijk zij het vinden om iets aan klimaatverandering te doen. Zo’n 80 procent van de huiseigenaren vindt dit (zeer) belangrijk. Dit staat ook in figuur 11. Bijna alle huiseigenaren waren het erover eens dat we moeten stoppen met Gronings aardgas. Ook wil ongeveer 80 procent van de huiseigenaren stoppen met buitenlands gas.

Wie zijn de huiseigenaren?

De vragenlijst is ingevuld door 64 huiseigenaren. Bijna de helft van de huiseigenaren heeft een 2-onder-1-kap woning. De rest woont in vrijstaande woningen, rijtjeswoningen, of flats. De helft van de huiseigenaren woont samen zonder kinderen, bijna kwart woont samen met kinderen, en bijna een kwart woont alleen. Meer dan tweederde van de huiseigenaren is tussen de 36 en 75 jaar oud. Dit staat ook in de figuur hiernaast.

Er zit veel verschil in de tijd dat de huiseigenaren in Gorecht-Noord wonen. Een kwart van de huiseigenaren woont hier al langer dan 25 jaar, maar ook bijna een kwart woont hier minder dan 6 jaar.